kvinna som håller mobil med 5g-hologramÄnnu en gång har Tre tagit pulsen på svenskarnas inställning till 5G. Foto: Fit Ztudio/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt en ny undersökning initierad av Tre uppger 6 procent av Sveriges befolkning att de har skaffat 5G. De flesta anser sig ha liten, eller väldigt liten, kunskap om vad 5G innebär och många tror att det svenska 5G-genomslaget ligger längre bort än vad de tidigare trott. Det skriver operatören i ett pressmeddelande.

På uppdrag av Tre genomförde Kantar Sifo i juni 2020 en undersökning gällande svenskarnas syn på 5G. I februari 2021 ställde Tre samma frågor igen. 68 procent uppger att de har liten kunskap, eller ingen kunskap alls, om skillnaderna mellan 5G och 4G. 32 procent menar att de har bra koll på vad femte generationens nätverk innebär, vilket kan jämföras med 34 procent i juni 2020.

Liknande situation som när man gick från 3G till 4G

Enligt Tres vd Haval van Drumpt påminner situationen om den som rådde vid övergången från 3G till 4G, och att det då var många som ställde sig frågande till vilka fördelar 4G förde med sig. Han menar på att operatörerna nu har i uppgift att visa vilken förändring man kommer kunna se när 5G etablerats på riktigt.

Fler har skaffat 5G sedan i somras

Enligt undersökningen har 6 procent av Sveriges befolkning skaffat 5G. I somras låg siffran på 1 procent. 29 procent säger att de är intresserade av att skaffa 5G vid nästa mobilköp, och 9 procent säger sig vara väldigt intresserade, vilket är en ökning på 2 procent sedan i somras.

Ett genomslag längre bort än väntat?

48 procent tror att 5G kommer börja användas av allmänheten i Sverige vid år 2023–2024. I somras trodde lika många att 5G-genomslaget skulle ske 2022–2023. 22 procent, i somras 18 procent, räknar med att det riktiga genomslaget ligger minst fyra år bort. 7 procent tror att 5G kommer slå inom ett år, vilket kan jämföras med 12 procent i somras.

Haval van Drumpt menar att 5G inte kommer slå igenom i Sverige under det närmsta året. Han säger att det dels behövs fler 5G-mobiler till attraktiva priser, men även att man måste komma längre med 5G-utbyggnaden i stort.