Abstrakt bild av höghastighetsteknologi med 5G-hologram.Umlaut har utsett Telias 5G-nät som Stockholms bästa. Operatören briljerar när det gäller både prestanda och kundupplevelse. Foto: TierneyMJ/Shutterstock.com

Mobilnät

Det globala mätföretaget Umlaut har analyserat 5G-näten i Stockholm utifrån både prestanda och kundupplevelse, och med 968 poäng av 1 000 står Telia som vinnare och tar även hem segerbucklan i respektive mätkategori.

Det var inte längesedan som Telia och samarbetspartnern Ericsson satte nytt svenskt hastighetsrekord i 5G-nätet via en mobil i Stockholms innerstad, och nu har operatören återigen visat framfötterna. I början av juni gjorde mätföretaget Umlaut undersökningar av både prestanda och den faktiska kundupplevelsen i Stockholms 5G-nät, och med imponerande 968 poäng av 1 000 möjliga var det Telia som knep segern.

Telia vann även i alla kategorier som har betydelse för själva kundupplevelsen: surf på nätet, upp- och nedladdningshastigheter och användarupplevelsen på YouTube.

Ett anmärkningsvärt resultat – särskilt i pandemitider

Hakan Ekmen, Umlauts vd för telekommunikation, gratulerar Telia till de fina resultaten i testerna. Att ligga i topp när det gäller både dataprestanda och kundupplevelser menar han är rätt anmärkningsvärt. Särskilt när man tänker på vilka tider vi lever i och de utmaningar hela samhället har ställts inför under pandemin.

Resultat som baseras på den verkliga upplevelsen

I sina mätningar har Umlaut gjort körtester med bil, där man har kollat kundupplevelsen av mobila datatjänster och nätverkskvaliteten via 5G-kompatibla mobiler. Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, menar att det är glädjande att se att även det nya 5G-nätet redan kan leverera så pass hög prestanda och svårslagen kundupplevelse.

– Precis som hastighetsrekordet så gjordes Umlauts test inte i ett labb. Det här är den faktiska upplevelsen, något som våra kunder med 5G-abonnemang kan uppleva med sina mobiler, säger han i ett pressmeddelande.

5G medför nya digitala möjligheter

I takt med att 5G blir tillgängligt för allt fler öppnas även dörren för nya digitala möjligheter. Staffan Åkesson är övertygad om att utbudet av 5G-drivna tjänster och upplevelser kommer öka markant under åren framöver.