stortorget i centrala kalmar, fontän och statyKalmarbor med 5G-redo mobil och abonnemang hos Telia kan nu surfa i 5G-hastigheter i centrala staden. Foto: Martin Bergsma/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Kalmar fått sitt första 5G-nät som är tillgängligt för allmänheten. I fredags tände Telia det nya mobilnätet som ska förbättra både uppkoppling och hastigheter i stadens centrala delar.

Med de spektrum som Telia fick med sig från 5G-auktionen kan de nu lansera 5G på fler ställen. I fredags var det Kalmars tur att få del av det nya revolutionerande nätet.

Nya infrastrukturen blir viktig för Kalmar

Telia Sveriges tekniska chef, Staffan Åkesson, är glad över att operatören nu har lanserat det första 5G-nätet i Kalmar.

– Kalmar är en universitetsstad som också är ett populärt resmål och som har ett starkt lokalt näringsliv. En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är av stor betydelse för Kalmar och Sveriges fortsatta digitala utveckling.

Vem kan då använda Kalmars nya nät? Du behöver något av Telias mobilabonnemang där det ingår 5G, kombinerat med en mobiltelefon som också stöder 5G.

Telia satsar på 5G över hela Sverige

I dag har 21 städer tillgång till Telias 5G-nät. Telias mål är att nätet ska nå över 90 procent av landets befolkning redan år 2023.

Utbyggnaden kommer dock att pågå till och med 2025. Vid det laget kommer hela 99 procent av Sveriges befolkning kunna koppla upp sig, och 5G-nätet ha samma utbredning som Telias 4G har i dagsläget.

I samband med vidareutvecklingen av både 5G och 4G kommer Telia också att avveckla 3G och det äldre 2G-nätet, som vi har skrivit om tidigare.

Förnybar el och smarta lösningar är några fördelar med 5G

Elen som driver Telias 5G-nät är helt och hållet förnybar. Det kommer att ge möjlighet för många fler innovationer och tjänster som kan hjälpa det svenska samhället framåt. Produktion och transporter kan bli automatiserade, elförbrukningen smartare och distansvården bättre.

För enskilda privatkunder innebär hastigheterna och kortare svarstider helt nya upplevelser av surf och spelande i mobiltelefonen.