hastighetsmätare drar mot 5gNu börjar Telia fasa ut sitt 3G-nät i syfte att göra plats åt 5G- och 4G-näten. Foto: dencg/Shutterstock.com

Mobilnät

För att kunna satsa helhjärtat på det nya 5G-nätet, men även fortsätta bygga ut det befintliga 4G-nätet, har Telia nu börjat fasa ut sitt gamla 3G-nät. Målet är att övergången ska vara klar i slutet av 2023.

Precis som de andra större svenska operatörerna satsar Telia flera miljarder på 5G-utbyggnaden, och passar samtidigt på att stärka och bygga ut 4G-nätet. För att göra plats åt de nya högpresterande nätverken har Telia nu påbörjat utfasningen av sitt 3G-nät, vilket beräknas vara klart i slutet av 2023.

Ett nätverk som används allt mindre

När 3G lanserades i början av 2000-talet var det startskottet för den trådlösa smartphone-teknik många i dag mer eller mindre tar för given. Plötsligt blev det möjligt att mobilsurfa och ladda ner bilder och video, vilket såklart var ett stort steg fram i utvecklingen.

Men eftersom vi nu har både 4G och 5G, med betydligt högre hastigheter, används 3G-tekniken allt mindre. Enligt Telia är ny teknik även snällare mot miljön – ett 5G-nät ska vara fem gånger mer energieffektivt än nätverk från andra eller tredje generationen.

Fantastiska innovationer i antågande

När Telias 5G-utbyggnad är klar ska nätet täcka mer än 90 procent av landets yta och nå ut till 99 procent av befolkningen, det vill säga precis som 4G-nätet gör i dag. Som tidigare nämnt passar Telia samtidigt på att bygga ut 4G-nätet och fördubbla kapaciteten.

– Teknikutvecklingen är viktig för alla i hela samhället. Tittar man tillbaka på hur livet såg ut före 4G så är det en otrolig skillnad på hur vi lever idag och vilka tjänster vi använder. Nu lanserar vi 5G brett och det kommer att förändra vår värld på nytt och skapa en mängd fantastiska innovationer, säger Staffan Åkesson, Telias tekniska chef, i ett pressmeddelande.

Garanterar säker och successiv övergång till 4G och 5G

Utfasningen av 3G-nätet kommer göras under säkra och kontrollerade former samtidigt som Telia flyttar över sina kunder till de nya nätverken. Vad händer då med det ännu äldre 2G/GSM-nätet kanske du undrar? Jo här beräknas en utfasning vara klar i slutet av 2025, vilket är samma år som licenserna löper ut.