Närbild på person som skiver på laptop, symboler för ai och andra tekniska funktioner svävar ovanför tangenterna.Smartare mobila nätverk kan bidra till upp till 40 procent lägre energiförbrukning. Det visar forskningsprojektet AI4Green som Tele2 har varit en del av. Foto: 13_Phunkod/Shutterstock.com

Mobilnät

Forskningsprojektet AI4Green visar att man med hjälp av AI kan minska energiförbrukningen i mobila nätverk med upp till 40 procent. Tele2 som varit en del av projektet ser stor potential i att inkludera AI i sitt arbete med att energioptimera 5G-nätet. Det skriver Telekom idag.

I tre år har Tele2 varit en del av forskningsprojektet AI4Green och bland annat bidragit med nätdata och mobilnätsinsikter som med hjälp av AI analyserats av universitet och telekomoperatörer från flera europeiska länder. Syftet med forskningssamarbetet har varit att få en klarare bild av vilken trafikkapacitet mobilnätet behöver.

Smartare mobila nätverk kan minska energiförbrukningen med upp till 40 procent

Bedömningen är att smartare mobila nätverk, på längre sikt, ska kunna dra ner på energiförbrukningen med mellan 30 och 40 procent. Martina Lidman, chef för data och innovation på Tele2, säger i ett pressmeddelande att insikterna de tar med sig i sitt arbete med AI och hållbarhet kan komma att ha stor effekt på energiförbrukningen.

Enligt Lidman konsumerar deras mobilnät lika mycket el som samtliga hushåll i en mindre stad. Att kunna anpassa förbrukningen i nätet efter behov kommer med andra ord att göra stor skillnad.

Ser stor potential med AI

Genom forskningssamarbetet har man fått fram skarpa test för hur man kan spara på energi i 5G-nätet. Tele2 ser därför stor potential i att låta AI bli en del av deras arbete med att energioptimera det fortfarande relativt nya nätverket.

Målet är att kunna erbjuda Sveriges bästa 5G-nät

Tele2 har som ambition att erbjuda Sveriges bästa 5G-nät, och med de nya insikterna i ryggen menar Martina Lidman att de kommer kunna erbjuda sina kunder full kapacitet när de behöver det och samtidigt spara på energin när 5G-nätet inte används.

 – Det är bra för oss, och det är bra för planeten, sammanfattar hon i pressmeddelandet.