stefan trampus, affärsområdeschef på Tele2, roboten doora och john denbratt, logistikchef på Foodora SverigeTele2:s affärsområdes chef för företagsmarknaden, Stefan Trampus, och Foodoras logistikchef John Denbratt är båda förväntansfulla över nästa test för roboten Doora. Foto: Pressbild/Tele2

Samarbeten

Tele2 och Foodora fortsätter sitt pilotprojekt med roboten Doora, som i framtiden ska leverera matbeställningar med hjälp av 5G-teknik. I veckan kommer Doora för första gången att hämta upp mat och sedan leverera beställningen till kunder.

Doora är en hemleveransrobot och fokus för ett pilotprojekt som Tele2 driver tillsammans med digitala handelsföretaget Foodora. Tanken är att Foodora genom Tele2:s 5G-teknik ska kunna leverera mat på ett bättre och smidigare sätt när antalet hemleveranser tros öka i framtiden.

Första testet i mars gick över förväntan

Det första testet genomfördes i mars, då Doora fick rulla fram på gatorna i Stockholm. Man analyserade då hur roboten väjde för personer och objekt som kom i vägen, tog sig över övergångsställen och hanterade trottoarkanter.

Testet överträffade Foodoras förväntningar, enligt deras logistikchef John Denbratt.

Nu ska Doora få leverera beställningar till kunder

Därför påbörjas nästa fas av testet i dag den 19 april, även denna gång på Stureplan i Stockholm. Nu kommer Doora att få skarpa beställningar från Foodoras plattform och leverera dessa beställningar till kunder som ingår i en testgrupp.

Foodora kommer att analysera hur Doora sköter både upphämtningen och leveransen av maten. De kommer också ta in feedback från kunder och partners för att se hur de kan förbättra tjänsten ytterligare.

– Min förhoppning från veckans tester är att vi inom kort kan börja använda framtidens teknik i foodora, så att Doora kan bli en vanlig syn på Sveriges gator, säger John Denbratt.

Tele2: Ett av flera spännande projekt i 5G-anda

Även Stefan Trampus, som är Tele2:s affärsområdeschef för företagsmarknaden, har höga förväntningar på projektet. Operatören har flera olika projekt på gång för att se hur samhället kan dra nytta av 5G-nätets fulla potential, och Doora-projektet är ett av de mest spännande, tycker han.

– Vi kommer kunna använda konceptet när vi tittar på andra branscher och användningsområden, säger Stefan Trampus i ett pressmeddelande från Tele2.