Q-handelsroboten Doora kör runt på StureplanRoboten Doora pilottestades på Stureplan förra veckan. Inom några år ser vi kanske sådana här robotar lite här och var över landet. Foto: Pressbild/Tele2

Samarbeten

Tele2 har ingått ett samarbete med Foodora. Aktörerna kör ett pilotprojekt för att testa 5G-uppkopplade robotar som är självkörande och ska kunna användas för att leverera hem mat till kunder.

Det första testet genomfördes förra veckan vid Stureplan i Stockholm. Under våren kommer projektet att fortsätta med mer utveckling och nya tester, enligt ett pressmeddelande från samarbetspartnerna.

Doora kommunicerar med Foodora via 5G

Roboten – som har fått namnet Doora –  kommer att vara uppkopplad till Tele2:s 5G-nät. På så sätt kommer Doora att kunna uppfatta omgivningen omkring sig, kommunicera och därmed anpassa sig efter situationen.

Det sitter en kamera på Doora som via 5G-nätet skickar information till Foodora i realtid. På så sätt kan Foodora spåra roboten, följa den längs färdvägen och snabbt utbyta data med roboten.

Roboten kan bära upp till 20 kilo och kan transportera både mat och andra typer av produkter. Den åker cirka 6 kilometer i timmen och batteriet klarar sig i 8 timmar på 4 timmars laddning.

Tele2: Visar på fördelarna med IoT 

Tekniken är en del av utvecklingen av IoT, Internet of Things, det vill säga att fordon och andra apparater byggs med sensorer och processorer som kan kopplas upp mot nätet. Införandet av 5G öppnar för helt nya möjligheter inom det området.

– Här får vi får möjlighet att visa upp de konkreta fördelarna för såväl konsumenter som företag med 5G och IoT, såsom stabilitet, snabb svarsfrekvens och högre hastigheter, säger Tele2:s affärsområdeschef för företagsmarknaden, Stefan Trampus.

Foodora: Fler och smidigare hemleveranser

Foodora arbetar ständigt med att hitta nya och framtidsanpassade lösningar som gör matleveranser allt smidigare. Med en självkörande robot tror företaget att hemleveranserna kommer att öka betydligt i framtiden. 

– Foodora är pionjärer inom många områden och vi är ett snabbrörligt techbolag som vill leda förändringen framåt, säger företagets logistikchef John Denbratt.

Han tillägger att visionen är att ett hundratal Doora ska rulla omkring och leverera mat i Sverige inom en snar framtid.