smartphone med huaweis logga och en 5G-symbol i bakgrundenHuawei vill att beslutet om att utestänga dem från 5G-utbyggnaden i Sverige ska ändras. Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.com

Mobilnät

Huawei överklagar Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute deras teknik från Sveriges 5G-nät. Förvaltningsdomstolen ska nu avgöra om beslutet ska fortsätta gälla eller om det kan dras tillbaka. Ifall Huawei får rätt i sin överklagan kan 5G-auktionen komma att skjutas upp.

När Post- och telestyrelsen (PTS) meddelade vilka operatörer som är godkända för 5G-auktionen, kom de också med tråkiga nyheter för några av de största mobiltillverkarna. Myndigheten uppmanar nämligen operatörerna att inte använda teknik från kinesiska Huawei och ZTE i centrala delar av 5G-näten.

Motiveringen är att skydda säkerheten i det svenska mobilnätet, enligt PTS beslut från den 20 oktober. Försvarsmakten och Säkerhetspolisen har gjort bedömningar av säkerhetsrisker med 5G, och utifrån deras bedömning vill PTS att teknik från Huawei och ZTE ska fasas ut.

Huawei överklagar PTS beslut

Nu har Huawei i Sverige valt att överklaga det här beslutet. Tillverkaren begär att PTS beslut ska upphöra att gälla tills vidare.

Enligt ett nytt pressmeddelande från PTS står myndigheten fast vid sitt beslut. De menar att Huawei inte är en part i målet och därmed inte kan överklaga deras beslut. Det är i så fall först när tillstånden har delats ut som beslutet kan gå att överklaga, menar myndigheten. Därför planerar PTS att genomföra auktionen som planerat.

Ärendet finns nu hos Förvaltningsrätten i Stockholm och ska handläggas vidare.

5G-auktionen kan skjutas upp om domstolen håller med

Om Huawei skulle få rätt innebär det att PTS inte kan påbörja 5G-auktionen den 10 november som planerat. Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är detta fullt möjligt.

– Det är det som är poängen med att man kommunicerar, att den enskilde ska få säga sitt. Om domstolen instämmer i den bedömningen så får man häva PTS beslut och så får man börja om igen, säger han till Ekot.