hand placerar små antenner på plastremsa, och närbild på vanlig mobilmastSmå antenner i remsor kan ersätta mobilmasterna i framtidens mobilnät. Foto: Anna Nilsen/KTH och Pressbild/Ericsson

Mobilnät

Stora mobilmaster klarar inte att leverera den pålitlig täckning som behövs för att utnyttja 5G-hastigheter. Därför arbetar forskare tillsammans med mobiltillverkaren Ericsson med att ta fram en ny teknik som använder små, mer anpassningsbara antenner, skriver Computer Sweden.

Snabbare mobila bredband, kortare svarstider och fler uppkopplade prylar. Det är de främsta sakerna som den nya 5G-tekniken utlovar med mobilt bredband via 5G.

Men höjd hastighet innebär inte automatiskt att mobilnätet är lika pålitligt som fasta nät. Eftersom täckningen varierar stort mellan olika platser blir också hastigheten väldigt varierande. Det påpekar Emil Björnson, gästprofessor vid KTH:s avdelning för kommunikationssystem.

– Vi har digitaliserat till en punkt där det krävs uppkoppling överallt. Så nu måste vi bygga om tekniken för att leverera det.

Antenner i remsor kan ersätta både wifi och mobilmaster

Här räcker inte dagens få, stora mobilmaster till. I stället behövs många små antenner som går att rikta direkt mot mobilanvändaren. Antennerna behöver också samarbeta med varandra när de skickar signaler, snarare än att störa varandra. På så sätt kan man få en mer enhetlig uppkoppling. 

För att åstadkomma detta jobbar Emil Björnson tillsammans med Ericsson på en typ av remsor med en massa små antenner. En sådan remsa ska man kunna sätta var som helst, till exempel bakom en tapet.

På 5–10 års sikt kan den här tekniken vara på plats på arbetsplatser – och kanske till och med ersätta wifi. Emil Björnson påpekar att wifi inte är så effektivt när det gäller mobilitet. Minsta rörelse kan byta wifi-täckningen.

Mindre avstånd mellan antenner förbrukar mindre energi

Lösningen med små antenner i remsor är också mer energieffektivt, menar forskaren. När avstånden minskas krävs nämligen inte lika mycket signaleffekt.

– Det förbrukas också energi i hårdvaran men när du har basstationen nära dig ställs inte heller samma krav på kvalitet utan du kan krympa tekniken så den blir mer prisvärd och energisnål.

Den som är orolig för strålning behöver inte heller bli mer orolig för att antennerna blir fler, menar Emil Björnson, just eftersom signaleffekterna blir svagare.