hand håller iphone med en Apple Event-logotyp 2020 på skärmenDen 13 oktober lanserade Apple Iphone 12 och systermodellerna Mini, Pro och Pro Max. Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu i oktober har Apple släppt den efterlängtade Iphone 12-serien. Mobil.se har tittat närmare på de olika modellerna, deras gemensamma egenskaper och vad som skiljer dem åt.

Alla Iphone 12-modeller har stöd för 5G

Självklart är 5G en prioritet för nya Iphone. Alla modellerna har stöd för de snabba nedladdningshastigheter, responstider och den höga spelprestanda som det nya mobilnätet innebär.

Apple uppger själva att de har testat Iphone 12 i ett hundratal olika 5G-nät, och som mest kommit upp till 3,5 gigabit per sekund. Men tack vare det nya chippet som används ska prestandan vara bättre än i den föregående Iphone-serien.

Iphone 12 och Iphone 12 Mini är smidiga telefoner med bra upplösning

Iphone 12 har aluminiumram och en kantigare design. Det stämmer även in på den mindre modell som ingår i serien, Iphone 12 Mini. Den har bara 5,4 tums skärm. I övrigt ska egenskaperna vara desamma som för Iphone 12.

Dessa modeller ska vara mindre, lättare och tunnare än Iphone 11. Skärmen har en högre upplösning än föregångaren hade, och ska också vara upp till fyra gånger tåligare tack vare ny teknik.

Mobilerna har två kameror på baksidan: huvudkamera och vidvinkel. Både dessa och selfiekameran har stöd för nattläge. Att fota i mörker underlättas också av att funktionen Timelapse har lagts till.

Det sitter magneter i Iphone 12 som underlättar trådlös laddning. Tack vare magneten riskerar inte laddare med Magsafe-stöd att halka snett och ladda långsammare än nödvändigt. Dock saknas såväl laddare som hörlurar när du köper en Iphone 12. Det beror på att Apple vill spara på miljön.

Pro-modellerna har extra kamerafunktioner och större skärmar

Övriga modeller har desto större skärmar: 6,1 tum för Iphone 12 Pro och 6,7 tum för Iphone 12 Pro Max. Men tack vare tunna kanter ska mobilerna inte vara så mycket större än förut.

Pro-modellerna har tre kameror på baksidan, med förbättrad optisk zoom, förbättrad AR och flera andra funktioner.

Köp Iphone 12 med abonnemang hos en operatör

Två av modellerna i serien – Iphone 12 och Iphone 12 Pro – går att förbeställa hos flera svenska mobiloperatörer. Köper du mobiltelefonen tillsammans med ett mobilabonnemang hos dem kan du få ett extra bra pris. Då delbetalar du mobilkostnaden på 24 månader tillsammans med månadskostnaden för ditt abonnemang.

Enligt Mobil.se är det Tre som har det bästa priset på sina erbjudanden med Iphone 12. De har jämfört flera operatörers erbjudanden på Iphone 12 och Iphone 12 Pro tillsammans med abonnemang med surfmängder på 10 respektive 40 GB. Även Comviq ligger bra till i jämförelsen för båda modellerna.