Så väljer du rätt mobilabonnemang som pensionär

Det finns vissa faktorer du bör ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang för pensionärer. Här har vi listat de fem viktigaste.

1. Välj en operatör med bra täckning där du bor

Bland det absolut viktigaste du kan göra innan du beställer ett mobilabonnemang, oavsett om det är ett ordinarie eller ett abonnemang för pensionärer, är att kolla vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Täckningskartorna hittar du på operatörernas respektive hemsidor, och där kan du i regel även skriva in din adress och få mer exakta resultat.

2. Köp surf som motsvarar din förbrukning

Om du vill använda din telefon för att surfa på nätet vill du se till att du har en surfmängd som passar dig. Hur mycket surf du behöver är högst individuellt och beror helt enkelt på hur ofta du kopplar upp dig mot nätet och vad du använder internet till. Om du till exempel mest läser nyheter och mejlar någon timme per dag klarar du dig med en lägre surfmängd, medan du som streamar serier och är aktiv på sociala medier behöver lite fler gigabyte i ditt abonnemang.

3. Kolla kundtjänstens omfattning

Du som är i behov av omfattande och lite mer personlig kundtjänst bör lägga lite tid på att jämföra operatörernas supportalternativ. Många lågprisoperatörer har begränsade supportmöjligheter och få kontaktvägar, medan större operatörer i regel erbjuder en mer omfattande kundtjänst där du ofta kan få support via telefon.

4. Billigast behöver inte vara bäst

Billigt kan vara bra, men det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är bäst. Gör inte misstaget att stirra dig blind på prislappen när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang – det viktigaste är att mobilabonnemanget lever upp till dina förväntningar.

Ta fram några mobilabonnemang som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav, och sedan kan du välja det billigaste alternativet av dessa. Då får du det bästa mobilabonnemanget till det lägsta priset.

5. Se upp för tillfälliga kampanjer

Många operatörer lockar ofta med olika kampanjer. De kan ibland vara väldigt fördelaktiga men inte alltid. Kampanjerna gäller oftast bara under en kortare period, och därefter börjar det ordinarie priset att gälla. När du jämför priserna på mobilabonnemang bör du därför bortse från kampanjpriset för att få en korrekt uppfattning av hur mycket mobilabonnemanget verkligen kommer att kosta framöver.

Bästa mobilabonnemanget för pensionärer

Fello 10 GB är det bästa mobilabonnemanget för pensionärer enligt våra rekommendationer. De har fria samtal och sms, ingen bindningstid och möjlighet att ringa kundtjänsten. Dessutom använder de Telias nät, som har bästa täckningen i landet.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, det finns inga seniorabonnemang utan surf. De alternativ du har om du inte vill ha någon surf är att teckna ett mobilabonnemang med så lite surf som möjligt eller skaffa ett kontantkort i stället för ett mobilabonnemang. Det finns nämligen några kontantkort utan surf.

Om du bestämmer dig för att köpa ett kontantkort måste du dock komma ihåg att fylla på kontantkortet varje månad för att det över huvud taget ska fungera. Det problemet har du alltså inte med ett mobilabonnemang.

Måste jag ha gått i pension för att teckna ett pensionärsabonnemang?

Nej, för att teckna ett mobilabonnemang för pensionärer behöver du inte ha gått i pension. Du behöver bara uppfylla åldersvillkoret som operatören har. Åldersvillkoren varierar, men så länge du har fyllt 55 år finns det pensionärsabonnemang du kan teckna.

Operatörerna har olika krav som måste uppfyllas för att du ska få ta del av rabatterna. Det handlar nästan alltid om ett ålderskrav som måste uppfyllas eller att du ska vara med i någon pensionärsförening. Det vanligaste ålderskravet för att få ta del av ett pensionärsabonnemang är 55 år, men det finns även operatörer med ett ålderskrav på 65 år.

Hur intygar jag att jag har rätt till pensionärsrabatt?

Det gör du genom att ange din ålder i samband med att du tecknar pensionärsabonnemanget. Om du får din rabatt via ett medlemskap i en förening måste du kunna bevisa att du faktiskt är medlem. Det kan du göra genom att logga in på pensionärsföreningens hemsida och därifrån klicka dig vidare till erbjudandet.

Vilken mobiltelefon är bäst för mig som pensionär?

Precis som att ditt mobilabonnemang ska uppfylla dina behov ska även din mobiltelefon göra det. En mobiltillverkare som har specialiserat sig på mobiltelefoner till pensionärer är Doro. Tillverkarens mobiltelefoner har till exempel stora knappar vilket gör det lätt att se vad man gör på telefonen. Doros mobiler har även högre signaler än andra telefoner, vilket gör det lätt att höra när det ringer för en person med nedsatt hörsel.

Doros mobiler har i regel inte lika mycket teknisk utrustning under skalet som mer moderna smartphones, men i vissa fall kan det ju å andra sidan vara positivt med en enklare och mer lätthanterlig telefon. Men om du gillar mer moderna mobiltelefoner ska du självklart köpa en sådan. Det du ska tänka på är att välja en mobiltelefon som uppfyller dina krav och kriterier.

Blir mobilen billigare om jag köper den tillsammans med abonnemanget?

När du tecknar ett mobilabonnemang för pensionärer kan du samtidigt köpa en mobiltelefon, vilket i många fall sänker priset på telefonen. Tänk dock på att du då ofta binder dig till operatören under en viss tid. Bindningstiden ligger i regel på 12 eller 24 månader.

Men det är inte alltid som det är billigare att köpa en mobiltelefon tillsammans med pensionärsabonnemanget. Du bör därför alltid vara uppmärksam på priset innan du slår till på ett paket med både mobil och abonnemang.

Billigaste mobilabonnemanget för pensionärer

Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer just nu. Avgiften ligger på 47 kr/mån i 2 månader, därefter 95 kr/mån (kontrollerat 2024-02-22).

Läs mer & beställ hos Fello

Vanliga frågor om mobilabonnemang pensionärer

Hur stor är rabatten på mobilabonnemang för pensionärer?

Hur stor rabatten är varierar mellan olika operatörer och vilken abonnemangsform du väljer. Ju dyrare mobilabonnemang du väljer, desto mer pengar kan du spara.

Har Telia några mobilabonnemang för pensionärer?

Nej, Telia erbjuder inte några särskilda mobilabonnemang för pensionärer. Den som vill ha det får se sig om efter andra alternativ. Lyckligtvis finns det många andra operatörer som erbjuder det.

Vad är det för skillnad mellan seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?

Det är egentligen ingen skillnad, utan bara två olika namn för att beskriva mobilabonnemang som utformats för att passa äldre mobilanvändare.

Finns det mobilabonnemang utan surf pensionärer?

Ja, hos Karma Mobil kan du som är över 55 år teckna ett mobilabonnemang med 0 GB surf. Du har tillgång till 3 GB, men väljer själv om du ska använda den eller ej.