Hur skiljer sig ett mobilabonnemang för pensionärer från ett vanligt mobilabonnemang?
Den främsta skillnaden mellan mobilabonnemang för pensionärer och ”vanliga” mobilabonnemang är priserna. Pensionärsabonnemangen är alltid billigare än de ordinarie abonnemang hos en och samma operatör. Men det betyder ju inte att du inte kan hitta lika billiga (ibland även billigare) ordinarie abonnemang hos en annan operatör.
Tips! Jämför både mobilabonnemang för pensionärer och ordinarie abonnemang för att se vilket som passar bäst och blir billigast för dig i längden.
I vissa fall kan du som pensionär få välja mellan andra surfnivåer, men annars är det inte mycket som skiljer ett pensionärsabonnemang från ett vanligt abonnemang. Fria samtal och sms ingår i stort sett alltid och om operatören erbjuder 5G så ingår i regel även det i abonnemanget.
Viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang som pensionär
1. Välj en operatör med bra täckning där du bor
Bland det absolut viktigaste du kan göra innan du beställer ett mobilabonnemang, oavsett om det är ett ordinarie eller ett abonnemang för pensionärer, är att kolla vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Täckningskartorna hittar du på operatörernas respektive hemsidor, och där kan du i regel även skriva in din adress och få mer exakta resultat.
2. Köp surf som motsvarar din förbrukning
Om du vill använda din telefon för att surfa på nätet vill du se till att du har en surfmängd som passar dig. Hur mycket surf du behöver är högst individuellt och beror helt enkelt på hur ofta du kopplar upp dig mot nätet och vad du använder internet till. Om du till exempel mest läser nyheter och mejlar någon timme per dag klarar du dig med en lägre surfmängd, medan du som streamar serier och är aktiv på sociala medier behöver lite fler gigabyte i ditt abonnemang.
3. Säkerställ att kundtjänsten motsvarar dina behov
Du som är i behov av omfattande och lite mer personlig kundtjänst bör lägga lite tid på att jämföra operatörernas supportalternativ. Många lågprisoperatörer har begränsade supportmöjligheter och få kontaktvägar, medan större operatörer i regel erbjuder en mer omfattande kundtjänst där du ofta kan få support via telefon.
4. Ta det billigaste abonnemanget av dina bästa alternativ
Ta fram några mobilabonnemang som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav, och sedan kan du välja det billigaste alternativet av dessa. Då får du det bästa mobilabonnemanget till det lägsta priset.
Billigt kan vara bra, men det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är bäst. Gör inte misstaget att stirra dig blind på prislappen när du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang – det viktigaste är att mobilabonnemanget lever upp till dina förväntningar.
5. Se upp för tillfälliga kampanjer
Många operatörer lockar ofta med olika kampanjer. De kan ibland vara väldigt fördelaktiga men inte alltid. Kampanjerna gäller oftast bara under en kortare period, och därefter börjar det ordinarie priset att gälla. När du jämför priserna på mobilabonnemang bör du därför bortse från kampanjpriset för att få en korrekt uppfattning av hur mycket mobilabonnemanget verkligen kommer att kosta framöver.
Billigaste mobilabonnemanget för pensionärer
Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer på marknaden just nu. Avgiften ligger på 25 kr/mån i 4 månader, därefter 95 kr/mån (kontrollerat 2024-12-08).
Bästa mobilabonnemanget för pensionärer
Fello Pensionär 10 GB är det bästa mobilabonnemanget för pensionärer på marknaden, enligt vår bedömning. De har fria samtal och sms, ingen bindningstid och möjlighet att ringa kundtjänsten. Dessutom använder de Telias nät, som har den bästa täckningen i landet.
Finns det mobilabonnemang utan surf för pensionärer?
Nej, det finns inga mobilabonnemang utan surf, inte heller för pensionärer. Alternativen är att hitta ett mobilabonnemang med så lite surf som möjligt eller att helt enkelt skaffa ett kontantkort i stället för ett mobilabonnemang. Det finns nämligen flera kontantkort utan surf du kan välja mellan.
Om du bestämmer dig för att köpa ett kontantkort måste du dock komma ihåg att fylla på kontantkortet varje månad för att det över huvud taget ska fungera. Det problemet har du alltså inte med ett mobilabonnemang.
Måste man ha gått i pension för att teckna ett mobilabonnemang för pensionärer?
Nej, för att teckna ett mobilabonnemang för pensionärer behöver du inte ha gått i pension. Du behöver i de flesta fall bara uppfylla åldersvillkoret som operatören har för att ta del av rabatten, förutsatt att du inte får rabatt via en pensionärsförening (då krävs givetvis ett medlemskap i den föreningen).
Det vanligaste ålderskravet för att få teckna ett pensionärsabonnemang är 55 år, men det finns även operatörer med ett ålderskrav på 65 år.
Hur intygar man sin rätt till pensionärsrabatt?
Det gör du genom att ange din ålder i samband med att du tecknar abonnemanget. Om du får din rabatt via ett medlemskap i en förening måste du kunna bevisa att du faktiskt är medlem. Det kan du göra genom att logga in på pensionärsföreningens hemsida och därifrån klicka dig vidare till erbjudandet.
Vilken mobiltelefon är bäst för mig som pensionär?
Precis som att ditt mobilabonnemang ska uppfylla dina behov ska även din mobiltelefon göra det. En mobiltillverkare som har specialiserat sig på mobiltelefoner till pensionärer är Doro. Tillverkarens mobiltelefoner har till exempel stora knappar vilket gör det lätt att se vad man gör på telefonen. Doros mobiler har även högre signaler än andra telefoner, vilket gör det lättare för en person med nedsatt hörsel att höra när det ringer
Doro-mobiler har i regel inte lika mycket teknisk utrustning under skalet som mer moderna smartphones, men i vissa fall kan det ju å andra sidan vara positivt med en enklare telefon. Men om du gillar mer moderna mobiltelefoner ska du självklart köpa en sådan. Det du ska tänka på är att välja en mobiltelefon som uppfyller dina krav och kriterier.
Blir mobilen billigare om jag köper den tillsammans med abonnemanget?
När du tecknar ett mobilabonnemang för pensionärer kan du samtidigt köpa en mobiltelefon, vilket i många fall sänker priset på telefonen. Tänk dock på att du då ofta binder dig till operatören under en viss tid. Bindningstiden ligger i regel på 12 eller 24 månader.
Men det är inte alltid som det är billigare att köpa en mobiltelefon tillsammans med pensionärsabonnemanget. Du bör därför alltid vara uppmärksam på priset innan du slår till på ett paket med både mobil och abonnemang.
Vanliga frågor om mobilabonnemang pensionärer
Mobilabonnemang för pensionärer är ofta cirka 30 kronor billigare än de ordinarie, men det varierar något mellan olika operatörer.
Nej, Telia erbjuder inga särskilda rabatter för pensionärer.
Nej, det är egentligen samma typ av abonnemang. Operatörerna har bara olika benämningar för abonnemang som riktar sig till användare över 55 eller 65 år.
Det är främst de mindre operatörerna som erbjuder mobilabonnemang för pensionärer. Av de större operatörerna är det bara Tele2 som har särskilda pensionärsrabatter (för dig som har fyllt 65 år).