Vad är ett startpaket för kontantkort?

Du får ett startpaket från din operatör när du beställer ett helt nytt kontantkort eller när du byter operatör. Startpaketet innehåller simkort, ett telefonnummer och instruktioner för hur du kommer igång med ditt simkort. Eftersom olika mobiltelefoner har olika storlekar på simkort kommer du få flera olika simkort hemskickade till dig.

I startpaketet till kontantkort ingår följande:

  • Tre simkort i olika storlekar. Simkort finns i tre olika storlekar. De flesta operatörerna skickar ut ett trippel-sim som innehåller alla tre simkortsstorlekar så att något av simkorten ska passa just din mobil.
  • Mobilnummer. Du får ett mobilnummer som är kopplat till ditt nya simkort. Om du vill ha kvar ditt gamla nummer måste du ange det när du beställer ditt startpaket.
  • Instruktioner. Du får instruktioner för hur du installerar ditt simkort och kommer igång med ditt kontantkort.

Beställ gratis startpaket och kontantkort på nätet

Det kostar inget att beställa ett startpaket för kontantkort hos operatören. Du kan enkelt beställa ett startpaket för kontantkort direkt på operatörens hemsida. Den kostnad som tillkommer är när du väljer att ladda kontantkortet med surf och samtal.

När du har beställt ditt kontantkort får du det hemskickat till din adress inom ett par dagar. Vissa operatörer samarbetar med olika återförsäljare, och då kan du beställa ditt kontantkort på operatörens hemsida och hämta det i butik.

Tips! Det är helt gratis att använda vår tabell ovan när du ska jämföra och beställa kontantkort. Välj prisplan och klicka dig vidare till operatörens hemsida för att beställa ditt startpaket.

Men innan du beställer ett gratis startpaket bör du jämför olika operatörers kontantkort så att du kan välja en prisplan som passar dina behov. 

Så beställer du ett gratis startpaket för kontantkort

  1. Jämför operatörernas kontantkort. I tabellen ovan kan du jämföra vilken operatör som har bäst prisplan utifrån dina behov. Kolla även vilken operatör som har bäst täckning där du kommer använda kontantkortet. Det kan vara bra för dig att känna till att flera operatörer kan dela på samma nät. 
  2. Beställ startpaketet. Klicka på knappen ”Läs mer” när du har hittat en operatör med en prisplan som passar dina behov. Du skickas vidare till operatörens hemsida där du kan beställa ditt startpaket. Här väljer du även om du vill behålla ditt nuvarande telefonnummer eller om du vill ha ett nytt telefonnummer.
  3. Ladda kontantkortet. När du har fått hem startpaketet i brevlådan installerar du simkortet i din telefon, följer instruktionsguiden och kan därefter ladda kortet med den prisplan som passar dig bäst.  

Kan jag behålla mitt telefonnummer?

Ja, du kan behålla ditt telefonnummer oavsett om du har haft ett abonnemang innan eller om du har haft ett kontantkort. Om du vill behålla ditt telefonnummer anger du det när du beställer startpaketet. Men om du byter kontantkort till en annan operatör måste ditt kontantkort vara registrerat för att du ska kunna flytta ditt telefonnummer till en ny operatör.

Hur registrerar jag mitt kontantkort?

Du registrerar enklast ditt kontantkort direkt på operatörens hemsida, via operatörens app eller genom ett sms. Hur du registrerar ditt kontantkort kan alltså skilja lite mellan olika operatörer. 

Få extra surf eller saldo när du behåller ditt telefonnummer

Det finns operatörer som erbjuder extra saldo eller extra surf på ditt kontantkort när du flyttar ditt telefonnummer från en annan operatör. 

Kan jag byta från abonnemang till kontantkort och behålla mitt nummer?

Ja du kan byta från ett abonnemang till kontantkort och behålla ditt gamla nummer. Men tänk på att abonnemang oftast har en uppsägningstid. Uppsägningstiden kan variera mellan olika operatörer.

Innan du kan byta från abonnemang till kontantkort måste du alltså säga upp ditt abonnemang. Det bästa är att kontakta operatören direkt så hjälper de dig med att byta från abonnemang till kontantkort utan att du måste byta nummer.

Hur laddar jag mitt kontantkort?

Du kan ladda ditt kontantkort på flera olika sätt. Du kan ladda ditt kontantkort med värdebevis, genom operatörens app eller på operatörens hemsida.

Tänk på! Laddning ingår inte i startpaketet. Däremot kan du beställa till laddning när du beställer ditt startpaket. Annars kan du snabbt och enkelt ladda ditt kontantkort efter att du har fått hem det i brevlådan och installerat simkortet i din mobil.

I tabellen ovan kan du välja en prisplan som kommer från din operatör och sen klicka dig vidare till operatörens hemsida. Läs mer om hur du fyller på ditt kontantkort med surf, samtal och sms på vår sida Hur laddar jag mitt kontantkort?

Var kan jag köpa startpaket för kontantkort?

Du kan köpa startpaket för kontantkort hos operatörernas återförsäljare. Startpaket till kontantkort finns hos många livsmedelsbutiker, på bensinstationer, i kiosker eller hos andra återförsäljare som exempelvis hemelektronikbutiker. 

När du köper ett kontantkort hos en återförsäljare kostar det pengar. Kostnaden för ett startpaket varierar mellan olika återförsäljare. Men vanligtvis kostar ett startpaket för kontantkort mellan 30 och 60 kronor.

Men för att slippa betala för startpaket för kontantkort kan du enkelt beställa ett startpaket direkt på operatörens hemsida.

Finns det startpaket för kontantkort till mobilt bredband?

Ja, det finns startpaket för kontantkort till mobilt bredband. Operatörer som erbjuder mobilt bredband kontant är till exempel Hallon och Tre. Ett kontantkort för mobilt bredband fungerar i princip på samma sätt som ett kontantkort till telefonen, med skillnaden att det bara innehåller surf och inga samtal och sms. När du beställer ett startpaket för kontantkort till mobilt bredband ingår det ett simkort. 

Om du vill att hela familjen ska kunna använda det mobila bredbandet behöver du en router. Det kan du behöva köpa till separat. Det finns operatörer som skickar med en router gratis när du beställer ett startpaket för kontantkort till mobilt bredband. Med en router kan flera personer koppla upp sig till det mobila bredbandet samtidigt.

Om du vill vara helt flexibel rekommenderas det att du väljer en mobil router så att du kan ta med dig den var du än befinner dig. Om du använder ditt mobila bredband på en fast plats rekommenderar de flesta operatörerna att du väljer en stationär router. På vår sida om mobilt bredband kan du läsa mer om hur det fungerar och jämföra operatörernas prisplaner.

Vanliga frågor om startpaket till kontantkort

Vad är ett startpaket till kontantkort?

Ett startpaket innehåller ett simkort och ett telefonnummer. Du tankar sedan simkortet, för att aktivera det som ett kontantkort.

Hur mycket kostar ett startpaket till kontantkort?

Det är gratis att köpa ett startpaket till kontantkort, om du gör det från operatörens hemsida. Hos återförsäljare kostar det pengar att köpa ett startpaket.

Vilket startpaket ska jag beställa?

Beställ ett startpaket hos den operatör som har bäst kontantkort för dig. Det är den operatören som du sedan kommer att vilja tanka kontantkortet hos.

Hur vet jag om simkortet passar min telefon?

Startpaketet kommer med alla tillgängliga simkortsstorlekar. Du får själv trycka ut simkortet i den storlek som passar. Har du en nyare telefon är det med största sannolikhet ett nano-sim du ska ha, men det kan alltid vara klokt att dubbelkolla för din specifika modell.

Får jag bestämma numret på simkortet som kommer i startpaketet?

Nej, beställer du ett nytt nummer genereras det slumpmässigt.

Kan jag flytta med mitt nuvarande nummer till ett startpaket?

Ja, det går utmärkt att flytta över sitt nummer till simkortet i startpaketet. På så sätt får du behålla ditt nummer.