Framdelen på båt på blågrönt vatten med grönska på båda sidor.Under jul och nyår 2021/2022 reste många svenskar utomlands. Thailandsresorna ökade mest med hela 2 500 procent jämfört med samma period förra året, enligt nya siffror från Tre. Foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

Undersökningar

Tre har sammanställt svenska mobilers roamingtrafik i 17 länder och kan konstatera att det var Thailand som var den stora reseraketen under jul och nyår 2021/2022, även om Danmark, Spanien och Tyskland fortfarande var de stora favoriterna. Thailandsresorna ökade med drygt 2 500 procent jämfört med samma period förra året.

Under jul och nyår 2021/2022 ökade svenskarnas resande rätt rejält jämfört med samma period förra året, och enligt Tres sammanställning av roamingtrafik gäller detta i alla de 17 länder som kartläggningen omfattar. Ser man till de resmål som ligger överst på svenskarnas topplista kryper antalet svenska turister allt närmre nivåerna innan pandemins utbrott.

Thailandsresorna ökade med över 2 500 procent

Under veckan efter nyår var det faktiskt fler som reste till Danmark, Spanien, Frankrike, Kroatien och Italien än under samma period 2020, det vill säga precis innan pandemin var ett faktum. Men den stora reseraketen under jul och nyår 2021/2022 var helt klart Thailand som ökade med drygt 2 500 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

”Många har resfeber just nu”

Lovisa van der Schoot, pressansvarig på Tre, konstaterar att svenskarna fortsätter att resa utomlands, och att det bevisligen finns ett uppdämt behov. Den enorma ökningen av Thailandsresor är ett tydligt exempel.

– Många svenskar har resfeber just nu, säger hon i ett pressmeddelande.

Danmark, Spanien och Tyskland är favoritresmålen 

Thailandresorna må ha ökat mest under jul och nyår 2021/2022, men det var andra, mer närliggande länder, som var svenskarnas favoritresmål under vecka 50–52 2021 och vecka 1 2022. På förstaplats hittar vi Danmark, på plats två Spanien och på plats tre Tyskland. Norge och Finland placerade sig på fjärde respektive femte plats.