miniatyrstad med mobilnätsikoner på brickaSveriges första kommersiella 5G-nät finns i södra Stockholm. Foto: jamesteohart/Shutterstock.com

Lanseringar

Bor du i området kring Globen och Enskede i södra Stockholm? Då kan du anmäla intresse för att testa Sveriges första 5G-nät som är tillgängligt för konsumenter. Tre skriver i ett pressmeddelande att de söker 100 personer som vill utforska tekniken och hjälpa dem framåt i 5G-utvecklingen.

Under december lanserades det första publika 5G-nätet i Sverige. Det är Tre som är först med att göra 5G tillgängligt för konsumenter.

Telia Sveriges vd Haval van Drumpt menar att det har gått för sakta att rulla ut 5G-näten. Nu har operatören valt att inte vänta längre, utan utforska tekniken och dess nya möjligheter tillsammans med sina konsumenter.

Konsumenter får testa tjänster och dela sina erfarenheter

5G-nätet finns i närområdet kring Tres huvudkontor, nämligen vid Globen och Enskede söder om Stockholm. Nu vill Tre ta hjälp av konsumenter i området för att testa den nya tekniken.

Intresserade kan anmäla sig på Tres hemsida. Av dessa väljer operatören ut 100 personer som får en 5G-router installerad i hemmet. Under våren kommer konsumenterna sedan att få testa olika tjänster med 5G-stöd, till exempel telefoner, VR- och AR-glasögon, streaming i 8K och cloud gaming.

Testpersonerna betalar ingenting för vare sig routern eller abonnemanget. I stället får de dela med sig av sina erfarenheter till Tre, och därmed bidra till att utveckla 5G-tekniken vidare.

Tre vill utveckla 5G ytterligare

Kunskapen och insikterna som kommer fram från konsumenternas tester kommer Tre att använda för att vidareutveckla sitt nät. På så sätt kommer Tre att vara väl förberedda när 5G-tekniken lanseras brett på den svenska marknaden.

– När mer spektrum tillgängliggörs är vår ambition att använda den tekniska kunskap och användarinsikter som framkommit under våren för att ge en ännu bättre 5G-upplevelse, säger Per Stigenberg, som är teknisk chef på Tre Sverige.

Stor skillnad i hastighet mellan 4G och 5G

Med 5G förväntas betydligt snabbare hastigheter än med 4G-nätet. Till exempel uppskattas nedladdning av film att gå över en minut snabbare när nätet är helt utbyggt. Svarstiden beräknas också minska till 8–10 millisekunder, vilket gör stor skillnad för gaming och applikationer.