pressbild på tres per stigenbergTres teknikchef Per Stigenberg berättar om tankarna inför 5G-auktionen som drar i gång om mindre än en vecka. Foto: Pressbild/Tre

Mobilnät

Nu är det inte många dagar kvar tills PTS 5G-auktion går av stapeln, och Tre är en av de operatörer som blivit godkända som budgivare. Telekom idag har pratat med Tres teknikchef Per Stigenberg som berättar om tankarna inför det omtalade evenemanget.

Den 10 november är det äntligen dags. Post- och telestyrelsens (PTS) 5G-auktion, där de ”riktiga” 5G-frekvenserna ska tilldelas, har varit ett hett ämne under flera månader och ansökningsprocessen har varit både lång och omfattande. För några veckor sedan blev det klart vilka aktörer som kommer att delta, och en av de godkända budgivarna är Tre.

Telekom idag har pratat med Per Stigenberg, teknikchef på Tre, som berättar att hela teamet är på riktigt gott humör och ser fram emot att auktionen snart drar i gång.

Högt ställda säkerhetskrav

Enligt Per Stigenberg har ansökningsprocessen varit mer omfattande än vanligt. Stort fokus har legat på säkerhet och vilka metoder man använder för att skydda sitt nät. Operatörerna har noga fått beskriva sina tekniker och hur man kommer att använda de frekvenser som ska delas ut.

– Viktigt med säkerhet och vi har uppenbarligen gjort ett bra arbete eftersom vi blivit godkända. Jag är stolt över mitt team här på Tre som jobbat med allt det här. Det är högt ställda krav, säger Per Stigenberg till Telekom idag.

Kommer fortsätta planeringen av 5G-utbyggnaden

Enligt PTS bedömningar kommer auktionen att pågå i cirka tio dagar. Per Stigenberg menar att det är först efter att auktionen avslutats som man kommer kunna säga något om utfallet, även om det finns en del saker som kan börja planeras redan i dag.

Det som står helt klart, tillägger Stigenberg, är att man vill fortsätta med sin planering av 5G-utbyggnaden i landet.