kvinna med laptop i stuga på landetDe flesta platser i Sverige som har uppkoppling i dag kommer fortfarande ha det även när kopparnätet byts ut till modernare lösningar. Foto: Theeraphong/Shutterstock.com

Mobilnät

Telia fasar ut kopparnätet som tidigare användes för telefoni och internet. Men kunderna behöver inte oroa sig för att bli utan uppkoppling, försäkrar Telia i ett pressmeddelande. Alla kommer kunna få trygga och moderna lösningar som håller även på lång sikt.

Kopparnätet börjar sjunga på sista refrängen. Det är mellan 70 och 80 år gammalt och därmed sårbart och inte anpassat efter de moderna tjänster som finns i dag.

Därför har Telia i över tio års tid erbjudit kunder att flytta över till fibernät eller mobilnät i stället. Det finns alltid en lösning, både för privatpersoner och företag, menar operatören.

Telia, andra operatörer och PTS står för lösningarna

Sverige är i dag ett av världens mest och bäst uppkopplade länder, både när det gäller fibernät och mobilnät. Det finns alltså goda alternativ till det gamla kopparnätet, vilket fler och fler av Telias kunder upptäcker och vill ta del av. 

Utifrån nuvarande utveckling räknar Telia med att kopparnätet har försvunnit helt om cirka fem år.

Lösningen finns dock inte alltid hos Telia. Ibland kan kunderna behöva byta till andra operatörer för att hitta rätt uppkopplingsmetod. Ifall ingenting annat skulle fungera får Post- och telestyrelsen (PTS) rycka in med en lösning. Det är också till denna myndighet som Telia regelbundet rapporterar framstegen i deras utfasningsarbete.

Berör främst platser med befintlig uppkoppling

När Telia ska modernisera nätet i ett område skickar de ut information om det ett helt år innan. Den som har frågor och vill ha råd kan höra av sig till kundtjänsten. 

Telia menar att även områden med sämre mobiltäckning kan använda mobilnätet för hemtelefonen, även om mobilen fungerar sämre.

Detta berör dock främst platser som redan har en fungerande uppkoppling. På vissa håll i landet är befolkningen liten, besökarna få, och det kan bli för dyrt eller rentav praktiskt omöjligt att bygga mobilmaster. Där kan man troligen inte räkna med att täckningen blir bättre än den var tidigare.