3d-karta av norge, sverige och finland i sina respektive flaggfärgerTelia-kunder som åker mellan Norge, Sverige och Finland kommer nu att kunna surfa med 5G-nätet via roaming. Foto: Tatiana53/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Telia Company kan nu låta kunderna i tre nordiska länder använda roaming för att surfa på varandras 5G-nät. Det här är det första steget i vidareutvecklingen av 5G-roaming, och Telia kommer att fortsätta arbeta med att förbättra upplevelsen för resande kunder i fler länder allt eftersom 5G-nätet växer.

Telias kunder i Sverige, Norge och Finland kan nu använda roaming i varandras länder – även med 5G-nätet. Det innebär att den som har en telefon och ett mobilabonnemang som stöder 5G kan ringa eller surfa med 5G-nätet de nordiska länderna emellan.

Telia är den första operatören i Norden som inför roaming i 5G-nätet.

Viktigt steg för kundupplevelsen hos resande

Thomas Moe är roamingchef för Telia Company. Han berättar att Telia vill erbjuda sina kunder en bra upplevelse oavsett var i de nordiska länderna som de befinner sig. Även om befolkningen reser mindre för tillfället på grund av pandemin bereder lanseringen väg för fler målsättningar framöver.

– Det här handlar om att lägga grunden för framtiden och genom att lansera 5G-roaming mellan Finland, Norge och Sverige tar vi ett viktigt första steg, berättar han i ett pressmeddelande från Telia Company.

Vill så småningom lansera 5G-roaming i fler länder

Tanken är att Telia ska fortsätta utveckla 5G-roamingen i fler länder när 5G-nät har lanserats även i Danmark och de baltiska länderna Litauen och Estland, där Telia har ett väl utbyggt mobilnät.

Telia har även dialog med fler operatörer i olika länder om att införa bilateral roaming. Det innebär att Telia-kunder vid utlandsresor skulle kunna använda lokala 5G-nät i det aktuella landet. Samtidigt kan också besökare från övriga Norden och Baltikum koppla upp sig på Telias 5G-nät när de besöker regionen.

Thomas Moe menar att 5G-tekniken kommer att medföra nya kundupplevelser för den som reser, allt eftersom tekniken fortsätter att utvecklas över hela världen.