illustration 5g och människor i smart stadI oktober kan Telenors kunder i stora delar av Stockholm ta del av det nya 5G-nätet. Foto: Marish/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu är det dags även för Telenor att rulla ut sitt 5G-nät. Inledningsvis kommer nätet täcka stora delar av Stockholms innerstad, men om allt går enligt operatörens planer ska 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G-nätet år 2023.

Telenor arbetar intensivt med sitt mobilnät som både ska byggas ut och förtätas. Över tre tusen nya radiostationer ska etableras samtidigt som man uppgraderar de befintliga med 5G-teknik. Telenor har kommit en bra bit på sin 5G-resa och lanserar i oktober ett omfattande 5G-nät i Stockholms innerstad. Telenorkunder som har abonnemang med obegränsad surfmängd har redan nu blivit 5G-uppgraderade.

– Vi tror att våra kunder uppskattar att vi lanserar 5G när nätet är tillräckligt bra och täcker stora delar av staden så att det går att använda tjänsten ordentligt i sin vardag, säger Telenors mobilnätschef Andres Suazo i ett pressmeddelande.

Telenor fortsätter utbyggnaden under hösten

När Telenor rullar ut sitt 5G-nät i Stockholm i oktober sker aktiveringen på 80 MHz i C-frekvensbandet, vilket under optimala förhållanden kan innebära hastigheter på 1 Gbit/s. Utbyggnaden kommer pågå under hela hösten, och nästa år satsar operatören på en nationell 5G-lansering. Främst i Sveriges större städer, men även i några av landets sommar- och vinterorter.

Nätet ska täcka 99 procent av Sveriges befolkning år 2023

Telenors mål är att 5G-nätet vid år 2023 ska täcka 90 procent av Sveriges yta och nå ut till över 99 procent av befolkningen. Enligt Andres Suazo kommer man etablera det nationella 5G-nätet stegvis där kvalitet och omfattning är av högsta prioritet. Man kommer även se till att 5G-nätet täcker största delen av varje stad innan utbyggnaden fortsätter vidare till nästa.