per stigenberg, CTO på Tre, och en 5G-mast mot blå himmelPer Stigenberg, teknisk direktör på Tre, bekräftar att 5G-nätet kommer att bli snabbare och stabilare, som de flesta svenskar förväntar sig. Foto: Pressbild/Tre och Marsan/Shutterstock.com

Undersökningar

Cirka hälften av svenskarna tror att det dröjer två till tre år innan 5G blir allmänt känt i Sverige. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Tre. Resultatet visar också låg kännedom om vad det nya nätet faktiskt innebär.

Kantar Sifo har intervjuat cirka 1 241 personer mellan 18 och 79 år. Frågorna har handlat om synen på 5G, hur det skiljer sig från 4G och när det kommer att bli tillgängligt för allmänheten.

Majoriteten har låg kännedom om 5G

Det är 34 procent av deltagarna i undersökningen som menar sig ha bra koll på 5G och skillnaderna mot 4G. Resten – 66 procent – säger att de har dålig eller ingen koll på dessa skillnader. I Stockholmsregionen är det flest som känner till skillnaderna, och det är också där som 5G-nätet har byggts ut som mest än så länge.

Ungefär varannan av deltagarna tror att det dröjer 2–3 år innan den breda allmänheten kommer att använda 5G. Bland dem som säger sig ha god kännedom om 5G är det hela 58 procent som har den bilden.

15 procent av deltagarna menar att det kommer ta fyra till fem år innan 5G är allmänt känt. 12 procent menar i stället att det dröjer högst ett år innan 5G har brett ut sig i landet.

Snabbare och stabilare nät, men inte bättre täckning till en början

När det gäller förväntningarna på 5G väntar sig hälften att surfande och nedladdning kommer att gå snabbare än tidigare. En tredjedel förväntar sig också att 5G-nätet kommer att vara stabilare än 4G. Detta stämmer bra med verkligheten, menar Per Stigenberg, teknisk direktör för Tre.

– 5G kommer att ge betydligt snabbare surf och även stabilare nät med lägre svarstider och mindre störningar. Det kommer också att ge nya tjänster och hårdvara med ny funktionalitet.

Hela 28 procent tror att 5G kommer att ha bättre täckning över landet än 4G. Men det stämmer inte, åtminstone inte till en början innan man hunnit bygga 5G-master på fler håll i Sverige.

Kunder hos Tre har redan tillgång till 5G

Redan i dag har Tres kunder med en 5G-kompatibel mobil och 3Surfa-abonnemanget tillgång till operatörens 5G-nät. Även företagskunder som tecknat sitt abonnemang senare än den 15 januari förra året har tillgång till 5G. Det kostar inget extra för dessa kunder att koppla upp sig till 5G-nätet.