Närbild av person som lagar mobiltelefoner.EU-kommissionen föreslår att mobiltillverkare ska kunna erbjuda minst fem års säkerhetsuppdateringar och reservdelar för sina mobiltelefoner, medan tillverkarna själva anser att tre års säkerhetsuppdateringar och reservdelar i två år bör räcka. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Granskningar

EU-kommissionen föreslår att mobiltillverkare ska kunna erbjuda säkerhetsuppdateringar och reservdelar i minst fem år, men förslaget är inte alls populärt bland marknadens tillverkare. De kan tänka sig att erbjuda tre års säkerhetsuppdateringar och reservdelar i två år. I Tyskland vill man sträcka sig ännu längre än EU-kommissionen och föreslår sju års garanti på både säkerhetsuppdateringar och reservdelar. Det skriver Mobil.se.

I syfte att göra det enklare för mobilkunder att göra mer miljövänliga val, och sätta lite press på tillverkarna att jobba mer aktivt med miljömedvetenheten, föreslår EU-kommissionen att mobiltillverkare ska kunna erbjuda säkerhetsuppdateringar och reservdelar i minst fem år. De har även presenterat ett förslag om en energimärkning samt ett index som ska ange hur lätt mobilen är att laga.

Men tillverkarna är långt ifrån glada över förslaget, enligt organisationen Digitaleurope, som företräder aktörer som Apple, Samsung, Huawei, Sony, Google och Microsoft. Detta trots att till exempel Apple och Samsung redan ger stöd och säkerhetsuppdateringar för sina lurar i sex respektive fem år.

Tillverkarna föreslår tre års uppdateringar och två års reservdelar

Via sin företrädare föreslår mobiltillverkarna i stället att man ska kunna erbjuda tre års säkerhetsuppdateringar och garantera reservdelar i två år. Digitaleurope ska även ha sagt att garantiperioden för reservdelar bara bör inkludera skärmar och batterier, eftersom delar som högtalare, mikrofoner och kameror enligt tillverkarna i princip aldrig går sönder.

Tyskland vill se sjuårs-garanti på mobiltelefoner

I Tyskland vill man dock gå ett steg längre än EU-kommissionen och föreslår att mobiltillverkarna ska kunna erbjuda sju års garanti gällande både säkerhetsuppdateringar och reservdelar. Här vill man även se en reglering av tillgängligheten och priset, det vill säga hur snabbt det ska gå att få mobilen lagad och hur mycket det kostar. Tanken är att detta ska sätta ännu högre press på tillverkarna att ta fram telefoner med ökad livslängd, men även göra det lättare för konsumenterna att laga sina enheter i stället för att köpa nya.