Hörlurar i förpackning står på gult bord.Hittills har techbolaget Nothing med svensken Carl Pei i spetsen lanserat hörlurarna Ear (1). Men i sommar är det dags för företagets första mobil att äntra marknaden. Foto: Mr.Mikla/Shutterstock.com

Lanseringar

Oneplus grundare Carl Pei startade sitt nya techbolag Nothing under hösten 2020, som under dessa två år har haft en god tillväxt, både gällande personalstyrka och riskkapital. I sommar släpper Nothing sin första mobil Phone (1) som enligt Pei ska vara ett alternativ till Apples Iphone. Det skriver Ny Teknik.

Tillsammans med Pete Lau grundade svensken Carl Pei det kinesiska mobilmärket Oneplus. Men under hösten 2020 lämnade Pei företaget för att påbörja arbetet med techbolaget Nothing. Företaget har sedan dess släppt de trådlösa hörlurarna Ear (1) ökat personalstyrkan till 300 personer i sex länder och tagit in 144 miljoner dollar, det vill säga cirka 1,35 miljarder kronor, i riskkapital.

I sommar släpper Nothing sin första mobiltelefon, som har fått namnet Phone (1).

En Android-variant som ska vara ett alternativ till Iphone

Enligt Carl Pei har de tagit fram en telefon som ska vara ett alternativ till Apples Iphone.  Men detta är givetvis en Android-variant. Det Ny Teknik vet om den nya mobilen är att den ska använda ett av Qualcomms Snapdragon-chip och drivas av operativsystemet Nothing OS.

Om man ska tro beskrivningen är Nothing OS en avskalad Android-variant, där man lagt särskilt stort fokus på snabbhet och enkel design. Redan nu i april kommer Nothing att lansera en betaversion av operativsystemet som inledningsvis ska köras på utvalda Android-lurar.

Planerar att bygga starkt ekosystem

Företagets långsiktiga plan är enligt Carl Pei att bygga ett starkt ekosystem kring sina produkter. Han drar paralleller med Apple, där i princip alla enheter kan interagera med varandra nästan helt sömlöst. Men till skillnad från Apple kommer Nothings ekosystem inte vara låst till en och samma tillverkare. Prylar från andra techbolag ska också kunna kopplas till Nothings produkter.

Det låter ju onekligen väldigt bra i teorin, men precis som Ny Teknik påpekar återstår det ju att se om det fungerar lika bra i praktiken.