Ryggen på en kvinna som blickar ut mot folkhav under midsommarfirande.I år var det inte midsommaridyllen Dalarna som fick storstadsborna att lämna hemkommunen. Enligt nya mobildata från Tre firade nämligen de flesta i närområdet. Foto: Yumania/Shutterstock.com

Undersökningar

Tre har genom insamlad mobildata kunnat kartlägga var i landet storstadsborna spenderade midsommarhelgen, och i år var det inte långa resor som gjordes för att fira. För stockholmarna var det Huddinge som lockade mest, göteborgarna reste till Kungsbacka och malmöborna till Vellinge.

Under midsommar är det många som reser runt i landet för att fira tillsammans med vänner och familj, och det brukar ofta vara Dalarna som lockar de allra flesta storstadsbor att lämna sina hemkommuner. Men Tre har via insamlad mobildata kunnat konstatera att detta inte var fallet just i år.

Nu var det i stället kommuner i närområdet som var målet för de flesta av landets storstadsbor.

Huddinge, Kungsbacka och Vellinge lockade mest

Lovisa van der Schoot, pressansvarig på Tre Sverige, menar att midsommar 2022 precis som tidigare år var en riktig resehelg, men att själva resmålen skiljer sig mot hur det brukar se ut.

– Det är inte Dalarna utan Huddinge, Kungsbacka och Vellinge som lockade storstadsborna mest, berättar hon i ett pressmeddelande.

Korta midsommarresor för stockholmarna

Tre har jämfört anonymiserad mobildata från där storstadsborna befann sig dagarna innan midsommarhelgen med data under själva midsommarafton. På så sätt har de kunnat ta fram en topplista över de populäraste midsommardestinationerna bland stockholmarna, göteborgarna och malmöborna.

För stockholmarna ligger faktiskt alla de tio mest populära resmålen i närområdet. Efter Huddinge på första plats kommer Norrtälje, Nacka, Värmdö, Haninge, Järfälla, Solna, Ekerö, Tyresö och Österåker.

Även många göteborgare och malmöbor reste inom den egna regionen

Göteborgarna och malmöborna satsade på lite längre resor, men de flesta stannade ändå kvar inom regionen. Bland göteborgarna var alltså Kungsbacka populärast, medan Mölndal och Partille kom på andra respektive tredje plats. På malmöbornas topplista ser vi förutom Vellinge till exempel Lund, Trelleborg och Svedala.