Gamla mobiler ligger på varandra mot orange bakgrund.Jämfört med för två år sedan är det något fler som väljer att lämna in sin gamla mobil för återvinning. Men siffran är fortfarande förvånande låg, enligt Halebop. Foto: Jakob Berg/Shutterstock.com

Undersökningar

En ny Sifo-undersökning initierad av Halebop visar att det bara är 6 av 100 svenskar som lämnar in sin gamla mobil i utbyte mot pengar eller en förmånlig deal. Siffran är fortfarande låg, men jämfört med 2021 har den i alla fall ökat med det dubbla. Det skriver Halebop i ett pressmeddelande.

På två år har antalet svenskar som uppger att de lämnar in sina gamla mobiler till återvinning ökat med det dubbla, räknat i procentenheter. I år ligger siffran på sex procent, jämfört med tre procent 2021. 

Förvånande få som återvinner

Nicklas Stuxgren, Head of Halebop, konstaterar att det så klart är glädjande att man ser en uppåtgående trend, men att det fortfarande är alldeles för få som har hoppat på återvinningståget. 

– Det är förvånande att det bara är sex procent som uppgett att de lämnat in sin mobil de senaste tolv månaderna, särskilt med tanke på att vi både är i en klimatkris och inne i ett mycket tuffare ekonomiskt läge, säger han i ett pressmeddelande.

Variation mellan åldersgrupperna

Undersökningen visar att benägenheten att lämna in mobilen varierar rätt rejält mellan olika åldersgrupper. Bland 16–34-åringarna uppger åtta procent att de har lämnat in sin gamla lur det senaste året, medan motsvarande siffra i åldersgruppen 56–79 år ligger på tre procent.

Behövs fler smidiga lösningar

Enligt Nicklas Stuxgren skulle det behövas fler smidiga och lättillgängliga lösningar för att fler ska börja återvinna sina gamla mobiler. Hos Halebop har man till exempel valt att göra inbytesprocessen helt digital, där man enkelt kan skicka in sin gamla lur i samma kartong som den nya kom i.

Och det verkar vara något som går hem hos kunderna. Under det senaste sex månaderna har 16 procent av Halebops kunder valt att lämna in sin gamla mobil i samband med att de köper en ny, vilket alltså är en betydligt högre siffra än rikssnittet.