Närbild på fiberoptisk nätverkskabel.Enligt siffror från PTS ligger Sverige i topp när det gäller snabba bredbandsabonnemang och tillgången till fibernätverk. Foto: asharkyu/Shutterstock.com

Undersökningar

I en jämförelse mellan de nordiska och baltiska länderna gällande tillgången till fibernät och snabba bredbandsabonnemang hamnar Sverige överst på topplistan. Förra året hade vi flest abonnemang med en bredbandshastighet på 100 Mbit/s nedströms, och av alla fasta bredbandsabonnemang var 75 procent fiberbaserade – det var bara Litauen som var strået vassare med 77 procent. Det skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.

När det gäller tillgången till bredband via fiber och antalet snabba bredbandsabonnemang slår Sverige de flesta andra nordiska och baltiska på fingrarna. Det visar ny statistik som samlats in av Post- och telestyrelsens motsvarighet i respektive land. Förra året hade Sverige flest snabba bredbandsabonnemang (100 Mbit/s nedströms), med 35 abonnemang på 100 invånare. Det kan jämföras med Island som kommer in som nummer två med 28 abonnemang.

Undersökningen visar att andelen snabba bredbandsabonnemang fortsatte att öka i samtliga länder under förra året, vilket enligt PTS framför allt beror på den fortsatta fiberutbyggnaden.

Sverige i topp även när det gäller tillgången till fiber

Sverige hamnar även överst på topplistan gällande hushållens möjlighet att koppla upp sig mot ett fibernät. 95 procent av Sveriges hushåll har eller bor i närheten av en fiberanslutning. I Norge och Danmark ligger motsvarande siffra på 74 respektive 70 procent.

Under 2020 var 75 procent av alla fasta bredbandsabonnemang fiberbaserade i Sverige, men på den här punkten var Litauen något vassare med 77 procent.

Ökning av antalet simkort för M2M-kommunikation

Enligt PTS rapport fortsätter antalet simkort ämnade för M2M-kommunikation, det vill säga kommunikation mellan maskiner som övervakningskameror, elmätare och fordon, öka i alla länder. I Norge användes flest M2M-simkort, med 44 kort per 100 invånare, följt av Sverige med 37 simkort per 100.

Pandemin har påverkat mobilvanorna

Det är tydligt att pandemins effekter har påverkat våra mobilvanor och -behov. Under 2020 ökade antalet samtalsminuter i mobilnäten rätt kraftigt i alla länder, och det gjorde även mängden data som går via mobilnäten.