närbild på trådlös router och en person med smartphone och laptop vid köksbordAnvändningen av mobilnät och fiberanslutningar har ökat, medan kopparanslutningar till bredband har minskat. Det visar Post- och telestyrelsens undersökning. Foto: Casezy idea/Shutterstock.com

Rapporter

Mellan januari och juni 2020 har mobilnäten använts mer intensivt än tidigare. Både mobilnäten och fast bredband via fiber ersätter allt mer det traditionella kopparnätet, visar en ny rapport från Post- och telestyrelsen. 

Post- och telestyrelsen (PTS) har släppt rapporten Svensk telekommarknad, som visar utvecklingen på marknaden under det första halvåret i år. Det är Sveriges viktigaste undersökning av bredband, datatjänster och andra elektroniska kommunikationsmedel. 

Mobilnätsanvändningen har ökat med 31 procent

Inte helt oväntat har det skett en intensiv ökning av hur svenskarna använder mobilnäten. Datatrafiken där ökade med 31 procent, det vill säga mer än förra perioden då den ökade med 23 procent. 

Antalet trafikminuter i samma nät ökade med 11 procent. Det är snabbare än trafikminuterna har ökat på flera år.

Pandemin, 5G och färre bredband genom kopparnäten är faktorer som bidrar

Det är förstås coronapandemin som tros ha bidragit till den här ökningen. Allt eftersom fysiska kontakter har begränsats har mer och mer arbete gjorts på distans, vilket förutsätter just uppkoppling till ett nät.

Mobilnätslösningar har även ersatt den klassiska bredbandsanslutningen till kopparnätet på många håll. Mobilt bredband har genom detta bidragit till ökad dataanvändning i mobilnätet.

I år är första gången som trafik från ett 5G-nät har rapporterats in. Det kommer sig förstås av att flera operatörer har lanserat 5G-nät under 2020, varav en var så tidigt ute att det har kunnat tas med i rapporten över första halvåret.

Fler bredband via fiber, färre via kopparnätet

Bland de fasta bredbandsabonnemang som svenskarna har i dagsläget har fiberanslutningar ökat med nio procent. Det motsvarar nästan tre av fyra av alla fasta bredband som används i Sverige.

Över hälften av dessa har uppladdningshastigheter på minst 100 Mbit/s. Det är en ökning från mätningen som gjordes för fem år sedan. Då hade bara ett av fem bredbandsabonnemang den hastigheten.

Abonnemangen via kopparnätet har blivit hälften så många de senaste fyra åren. Nu finns det 427 000 sådana bredbandsabonnemang kvar i Sverige.