Vy över den kinesiska huvudstaden PekingKina har lanserat sitt första kommersiella 5G-nät i flera städer. Foto: HelloRF Zcool/Shutterstock.com

Mobilnät

USA var först med kommersiellt 5G-nät, följt av Sydkorea. Nu har även Kina lanserat sitt första 5G-nät. Mobilnätet finns i fyra kinesiska städer, däribland Peking och Shanghai. Det skriver Ny Teknik. Förhoppningen var att 5G-nätet skulle lanserats redan den 1 oktober men det blev något försenat.

USA var först med att lansera ett kommersiellt 5G-nät. Det skedde förra hösten i Chicago. Sedan dess har även Sydkorea hunnit med att lansera nästa generations mobilnät. Nu har det blivit Kinas tur. Det första kommersiella 5G-nätet har lanserats i Peking, Shanghai, Hangzhou och Guangzhou.

Fram till årsskiftet väntas Kinas största operatörer ha 50 000 basstationer på plats som täcker totalt 50 städer.

Kinas 5G-nät är något försenat

Enligt Fierce Wireless är det kinesiska 5G-nätet något försenat sett till ursprungsplanen. Tanken var att 5G-nätet skulle sättas igång den 1 oktober, i samband med 70-årsfirandet av kommunistpartiet.

Tanken var att Kinas 5G-nät skulle vara helt fristående, men i stället bygger den på rådande 4G-arkitektur. Även USA och Sydkorea har gjort på liknande sätt med sina första 5G-nät. I framtiden är dock tanken att mobilnäten ska vara helt fristående från tidigare generationers mobilnät.

Kinas vanliga mobilanvändare lär i dagsläget inte märka någon större skillnad med 5G-näten. Det är främst inom industrin som 5G-näten kommer att märkas av.

Kina har valt att prioritera 5G

När 4G lanserades för ett antal år sedan hamnade Kina på efterkälken. Det är något man inte vill ska upprepas igen med 5G. Kina har valt att prioritera sin 5G-satsning för att visa att landet verkligen kan leverera. Dessa trots diverse handelsdispyter och åtgärder mot mobiltillverkaren Huawei.

Kinas 5G-abonnemang kommer att ha olika prisklasser för olika hastigheter. Den kund som väljer en hastighet på 1 GB per sekund får räkna med en kostnad på omkring 450 kronor i månaden.