en grupp människor håller i smarta telefonerGoogles mobilfodral Envelope är till för personer som ibland vill kunna begränsa sitt mobilanvändande till vissa funktioner. Foto: View Apart/Shutterstock.com

Lanseringar

Google lanserar mobilfodralet Envelope. Fodralet gör att mobilanvändare bara kommer åt enstaka funktioner på telefonen medan andra döljs, skriver PC för Alla. Det är ett led i en trend bland konsumenterna att sträva efter bättre mobilvanor.

Google har på sistone gjort en satsning på digitalt välmående. Bland annat har de tagit fram olika appar som hjälper användare att reglera och hålla koll på sin mobilanvändning, har PC för Alla tidigare berättat.

Nästa steg i denna satsning är att släppa ett mobilfodral, som fått namnet Envelope. Det är ett mobilfodral i papper som du trär på din telefon så att du bara kan använda enstaka funktioner.

Envelope begränsar mobilen till enstaka funktioner

Envelope kommer i två olika modeller. Den ena gör din mobil till en enkel telefon där du bara kommer åt knappsatsen. Den andra låter dig bara använda mobilens kamera för att ta foto och filma, men utan att du kommer åt skärmen. De knappar du behöver lyses upp av mobilen, medan de andra funktionerna syns.

Enligt Google själva har de inspirerats av en trend hos konsumenterna själva, nämligen att köpa en andra mobil som är mer avskalad. Denna alternativa telefon används i regel under helger och på semestern för att användaren ska kunna slappna av mer.

Envelope finns i pdf-format och går att skriva ut. Fodralen måste dock kombineras med en app som finns i Google Play Store. I nuläget har appen bara stöd för Googles egna Pixel 3a-telefon.

Appar kan hjälpa dig till bättre vanor

Under 2020 kommer fler prylar att lanseras med fokus på bättre vanor för mobilanvändning. M3 berättar bland annat om appen Forest, som motiverar användaren att släppa telefonen genom att odla träd när du inte använder mobilen.

Du kommer också att kunna ladda ner appar som hjälper dig med andra vanor i vardagen. Det finns till exempel en app som visar dina framsteg i att sluta snusa, och en som påminner dig att sträcka på dig när du har dålig hållning.