Hand håller upp modell av smart stad med 5g svävande ovanför.Enligt Ooklas senaste Speedtest ligger Sydkorea och Förenade Arabemiraten fortfarande i framkant när det gäller hastigheter i 5G. Sverige halkar efter i årets undersökning. Foto: jamesteohart/Shutterstock.com

Rapporter

Ooklas senaste Speedtest-undersökning visar att den snabbaste 5G-uppkopplingen finns i Sydkorea och Förenade Arabemiraten, och båda dessa länder låg i den översta toppen även i förra årets undersökning. Sverige har däremot halkat efter något och finns i år inte ens med bland de tio bästa länderna. Det rapporterar Telekom idag.

Företaget Ookla har precis släppt sin senaste rapport om hur 5G-uppkopplingen i olika länder världen över har förändrats under det snart gångna året. Det går förvisso att konstatera att 5G inte längre är något nytt, men trots det har konsumenter i väldigt många länder fortfarande inte möjlighet att dra full nytta av femte generationens nätverk.

Sydkorea och Förenade Arabemiraten i topp i år igen

Enligt Ooklas Speedtest finns de högsta 5G-hastigheterna i Sydkorea och Förenade Arabemiraten. Sydkorea hade en genomsnittlig nedladdningshastighet på 516 Mbit/s i 5G-nätet och Förenade Arabemiraten 512 Mbit/s.

Medianvärdet för nedladdningshastigheter i 5G låg under det tredje kvartalet 2022 på 168,27 Mbit/s, vilket kan jämföras med 166,13 Mbit/s under motsvarande kvartal 2021. När det gäller medianvärdet för uppladdningshastighet har det gått ner från 21,08 till 18,71 Mbit/s på ett år.

Sverige hamnar utanför topp 10

Bland de tio bästa länderna på 5G-hastigheter hamnar, förutom Sydkorea och Förenade Arabemiraten, även Bulgarien, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Kuwait, Nya Zeeland, Bahrain och Brasilien. 

Sverige finns alltså inte med på topp 10-listan i år. Det gör inte heller Norge, vilket kanske är något förvånande med tanke på deras andraplacering i förra årets mätning.

Fler länder har tillgång till 5G

Enligt årets Speedtest-mätning har 128 länder tillgång till 5G-nät, vilket kan jämföras med 112 länder i förra årets mätning.