telias vd Johan Dennelind och EU:s flaggaJohan Dennelind, vd på Telia, tror att EU:kommissionen kommer att godkänna deras köp av Bonnier Broadcasting i slutet av året. Foto: Pressbild/Telia Company och artjazz/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Telia vill köpa Bonnier Broadcasting, som bland annat innefattar TV4 och C More. Sedan en tid tillbaka granskas affären av EU-kommissionen för att utreda vissa konkurrensfrågor. Nu meddelar Telia i sin delårsrapport att köpet förväntas gå igenom, skriver Computer Sweden.

För ett år sedan meddelade Telia att de ämnade att köpa Bonnier Broadcasting. Priset som angavs var 9,2 miljarder kronor. Köpet innebär att Telia blir ägare av såväl tevekanalerna TV4 C More som finländska MTV.

Affären har efter det granskats av EU:s konkurrensmyndighet. Man tyckte nämligen att Telia inte hade lyckats reda ut en del konkurrensrelaterade frågor, enligt en tidigare artikel från Computer Sweden. Ett godkännande från EU-kommissionen är därför en förutsättning för att affären ska gå igenom.

Telia ägs till största delen av staten, vilket har varit anledning till tidigare kritik mot att Telia köper upp delar av  Bonnierkoncernen.

Telia räknar med godkännande i slutet av 2019

Nu meddelar Telias vd Johan Dennelind att granskningsprocessen har gått in i en ny fas, där EU-kommissionen fördjupar utredningen. Detta går helt i enlighet med Telias planer, menar vd:n i Telias delårsrapport.

– Vi har en konstruktiv dialog med EU-kommissionen och tror fortsatt på ett godkännande under det fjärde kvartalet 2019.

Delårsrapporten visar minskad vinst från ifjol, men vd:n är positiv

Delårsrapporten visar att Telias vinst sjunker jämfört med förra året. Det justerade rörelseresultatet ligger nu på 3,2 miljarder kronor, vilket är en minskning med 12,7 procent. Även nettoomsättningen har sjunkit med 4,2 procent enligt rapporten.

Men det andra kvartalet för 2019 har haft bättre resultat jämfört med det första. Därför är Johan Dennelind positiv inför framtiden och väntar sig en förbättring under återstoden av året.

– Intäktsåtgärderna, både redan införda och kommande under hösten, i kombination med kostnadsneddragningar, främst resurskostnader, är de främsta skälen till att vi kan upprepa en starkare andra halva av året än den första, säger vd:n