En bild på Telias vd Johan DennelindJohan Dennelind och hans Telia har planer på att köpa SF Studios. Foto: Press/Telia, Press/SF Studios

Företagsaffärer

Avsikter från Telia om att köpa upp ännu en del av Bonniers mediekoncern har kommit fram. SF studios, skapare av många folkkära filmer och två strömningstjänster, kan snart komma att utgöra en del av Telias koncern.

Breakit avslöjade i förra veckan att Telia ämnar köpa upp SF studios. Telia avstår att kommentera huruvida affären kommer att bli av eller hur den väntas gå till, men medger att operatören har ett växande intresse för film och liknande underhållning.

Inom SF Studios finns dessutom strömningstjänsterna SF Anytime och SF Kids. Det är de som äger rättigheterna till filmatiseringar av bland annat Ingmar Bergmans klassiska filmer och Astrid Lindgrens älskade karaktärer.

Omsättningen för SF Studios och dess tillhörande företag låg strax under 1,4 miljarder kronor förra året.

TV4 och C More står redan under Telias regi

SF studios utgör en del av Bonnies mediekoncern, och blir därmed ett naturligt nästa steg för Telia. Nyligen köpte man i en kontroversiell affär även loss Bonnier Broadcasting, vilket inkluderade bland annat TV4 och C More.

Kritiken haglade över uppgörelsen från politiskt håll. Största ägaren i Telia är staten, och genom uppköpet blev även staten en av de största ägarna i TV4. Att staten äger delar av den media som ska granska den, blir lätt problematiskt.

Telia gick dock emot politikernas önskan. Såvida EU-kommissionen inte underkänner köpet inom ett år väntas affären vara klar.

Telia kan vilja utmana Netflix

Svenska kulklassiker är heller inte det enda som Telia får ta del av om affären går igenom. Strömningstjänsten SF Anytime har rättigheter till ett flertal populära filmer som saknas hos de allra flesta strömningstjänster såsom Netflix.

När Svenskt Kvalitetsindex lät konsumenter bedöma strömningstjänster var det enbart en tjänst som slog C More, och det var Netflix. Båda tjänsterna slog då branschgenomsnittet.

Kanske leder uppköpet till en sammanslagning av de båda strömningstjänsterna, och kanske blir den då mer omfattande än Netflix.

I nuläget går bara att spekulera, då Bonnier inte heller velat uttala sig om den eventuella affären.