hand håller i mobiltelefon med texten 5GNu kan Telias privatkunder göra sig redo för framtidens 5G-nät. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Under året ska utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät påbörjas i Sverige. Men redan nu ger Telia sina privatkunder möjligheten att ta del av vad som komma skall.

I ett pressmeddelande berättar Telia att de nu kan erbjuda sina privatkunder ett 5G-paket med mobiler och abonnemang anpassade för det nya nätet. Först ut att lanseras är Samsung-modellerna S20, S20+ och S20 Ultra, som kan kombineras med abonnemanget Telia Mobil.

 – Vi står i startgroparna för att påbörja utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige. Det här erbjudandet riktar sig till konsumenter som vill göra sig redo för den nya tekniken och utforska dess möjligheter när väl 5G finns på plats, säger Vahdat Zehtab, chef för Telias mobilaffär.

Nya möjligheter med rikstäckande 5G

Det nya rikstäckande 5G-nätet möjliggör snabbare hastigheter såväl som bättre uppkoppling. Men ett förbättrat mobilnät innebär även fördelar när man ser till samhället i stort – till exempel när det gäller energieffektivitet, logistik och kontroll av byggnader, maskiner och fabriker.

Telia hoppas på lansering till allmänheten under året

År 2018 lanserade Telia Sveriges första 5G-nätverk på KTH i Stockholm. Nu förbereder sig företaget alltså inför en större lansering av nätet och hoppas på att under året kunna erbjuda 5G även till allmänheten.

Förutom tekniskt arbete är även vissa myndighetsbeslut en förutsättning för att 5G-nätet ska kunna byggas ut i Sverige. Det gäller framför allt andelen spektrum i frekvensbandet 3,5 Ghz, vilket Post- och telestyrelsen har beslutat hålla auktion om i oktober 2020. 

Samsung Galaxy S20

I den nya Galaxy S20-serien med 5G ingår S20, S20+ och S20 Ultra. Enligt Telia har dessa modeller fått förbättrad skärpa, snabbare skärm och större möjligheter att både göra och kolla på filmer. Mobilerna i den nya serien är klar för leverans från den 13 mars.