Så väljer du rätt mobilabonnemang

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig bör du jämföra operatörernas alternativ. I din jämförelse bör du fokusera på några viktiga parametrar som avgör vilket mobilabonnemang som passar dig bäst.

Det här ska du tänka på när du jämför mobilabonnemang i Sverige

Hur mycket surf behöver du?

Operatörernas surfmängder skiljer sig åt. Därför vill du hitta en surfmängd som passar dig. Det finns allt från mobilabonnemang utan surf till mobilabonnemang med obegränsad surf.

Tips! Olika surfmängder kostar olika mycket hos olika operatörer. Jämför därför olika prisplaner när du vet hur mycket surf du behöver.

Du vill inte att surfen ska ta slut mitt i månaden. Samtidigt vill du inte ha för mycket surf kvar varje månad. Det är ett tecken på att du har valt en för stor surfmängd.

Välj ett mobilabonnemang med fri surf om du surfar mycket

Surfar du väldigt mycket på nätet och förbrukar mycket data kan ett mobilabonnemang med fri surf passa dig. Då behöver du inte vara orolig för att surfmängden ska ta slut.

Fri surf är även bra för dig som delar med dig av surfen till vänner och familj. Om ni är en familj som vill dela på ett mobilabonnemang finns även mobilabonnemang för familjen.

Har du fri surf på ditt mobilabonnemang kan du använda det i stället för fast eller mobilt bredband genom att dela internet till dina övriga enheter.

Vilken operatör har bäst täckning?

Operatörerna erbjuder olika bra täckning runt om i landet. I större städer är täckningen hos olika operatörer likvärdig, men på landsbygden skiljer den sig åt.

Jämför operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som erbjuder dig bäst täckning i Sverige.

Täckningen är extra viktig för 5G-abonnemang

Är du sugen på ett 5G-abonnemang är det extra viktigt att kolla täckningen.

Anledningen är att 5G-nätet i dagsläget fungerar bäst kring storstäderna. Det innebär att om du vill få ut det mesta av ditt 5G-abonnemang behöver du också befinna dig på en plats där täckningen är så bra som möjligt.

Välj mobilabonnemang med bra täckning där du bor

För att säkerställa att du får bra täckning med ditt mobilabonnemang kan du jämföra täckningen hos operatörerna i Sverige. Det är enkelt att göra genom att gå in på operatörernas hemsidor och titta på täckningskartorna. Där framgår det hur bra täckningen är i Sverige och just där du bor. 

Det är viktigt att du faktiskt tar reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor. I städerna är det ingen större skillnad mellan operatörerna, men på landsbygden kan det vara enorma skillnader. En del mobilabonnemang fungerar utan problem medan andra inte går att använda överhuvudtaget.

Tänk på! Det finns flera operatörer som delar mobilnät och därför har exakt samma täckning.

Operatörerna som har den bästa täckningen i Sveriges största städer är Telenor, Telia och Tre. Sämst täckning har Tele2. Det här visar siffror från analysföretaget Tutela. Telia är även den operatör som har bäst täckning ute på landsbygden. I norra delarna av Sverige är Telia ofta det enda alternativet som fungerar riktigt bra.

I jämförelsetabellen högst upp på sidan kan du se vilka operatörer som använder vilka nät i Sverige.

Behöver du fria samtal och sms?

De flesta operatörer erbjuder fria samtal och sms, men om du vill ha ett begränsat antal varje månad så finns även det.

Behöver du kunna ringa kundtjänst?

Många av lågprisoperatörerna kan erbjuda låga priser eftersom deras kundtjänst inte är särskilt omfattande. Kanske går det bara att mejla eller chatta med dem. Räcker det för dig eller vill du kunna kontakta kundtjänsten snabbt och få hjälp via telefon?

Vilket mobilabonnemang är billigast?

Vilket mobilabonnemang som är billigast beror på hur mycket surf du vill ha och vilken operatör du väljer.  Du gör oavsett bäst i att teckna mobilabonnemang på nätet eftersom det generellt sett är billigare. Det är dessutom lättare att jämföra mobilabonnemangen i Sverige på nätet och på så sätt även hitta det som passar dig bäst till det lägsta priset.

Det bästa mobilabonnemanget för dig behöver inte vara det som är billigast. Du bör först och främst hitta ett mobilabonnemang som uppfyller dina kriterier. Vilket mobilabonnemang som är bäst varierar för olika målgrupper.

Börja alltid med att göra en jämförelse utifrån vad mobilabonnemangen innehåller innan du börjar titta på priset.

Billigare mobilabonnemang för barn under 18 år

De allra flesta mobiloperatörerna har extra låga priser på barnabonnemang. Med barn menas alla under 18 år. Utbudet kan dock skilja sig något från det ordinarie abonnemangsutbudet hos vissa operatörer.

Barn får inte teckna ett mobilabonnemang själv. Det måste deras målsman göra. Först på 18-årsdagen kan barnet ta över mobilabonnemanget själv, men då gäller operatörens ordinarie priser.

Studenter får billigare mobilabonnemang under studietiden

Några operatörer erbjuder studentpriser på mobilabonnemang. För att få skaffa ett studentabonnemang måste din utbildning vara CSN-berättigad. Studentutbudet brukar vara relativt stort i förhållande till det vanliga utbudet.

Hos vissa operatörer skiljer sig studentabonnemangen från de vanliga abonnemangen. Kanske får du större surfmängd för samma pris. Men vissa operatörer erbjuder helt enkelt studentrabatt på mobilabonnemangen i Sverige.

Tänk på! Hos vissa operatörer gäller studentabonnemangen under hela studietiden. Hos andra gäller de bara under en begränsad period.

Du kan teckna mobilabonnemang för studenter under hela studietiden. Det spelar ingen roll om du nyss har börjat plugga eller snart är färdig. Men om du är färdig med studierna men fortfarande ung finns även mobilabonnemang för ungdomar.

Billigare mobilabonnemang för pensionärer

Är du pensionär eller senior finns det möjlighet att få rabatt på mobilabonnemang i Sverige. Många operatörer har seniorpriser för dig som har fyllt 55 år. Vissa operatörer har dock ett högre ålderskrav där du måste ha fyllt 65 år för att få ta del av rabatten.

Operatörer i Sverige har relativt många olika mobilabonnemang för pensionärer. Det finns något för i stort sett alla. Hos en del operatörer är utbudet och priset detsamma för barn, studenter och pensionärer.

För att få ta del av pensionärsrabatten på mobilabonnemang måste du bevisa att du faktiskt uppfyller ålderskravet. Det gör du i samband med din beställning när du anger ditt personnummer.

Oftast sämre kundtjänst med billigare mobilabonnemang

Rent generellt kan man säga att du får en sämre kundtjänst ju billigare mobilabonnemang du väljer.

Många lågprisoperatörer erbjuder mycket bra och prisvärda mobilabonnemang, men ofta på bekostnad av något. Ibland handlar det om en kundtjänst med färre kontaktvägar än hos konkurrenterna. Ofta går det bara att kontakta operatören via mejl eller chatt, inte via telefon.

Vill du ha en omfattande kundtjänst kan du i vissa fall behöva gå upp något i pris när det gäller själva mobilabonnemanget. Men det finns även lågprisoperatörer med bra och omfattande kundtjänst. Genom att jämföra operatörer kan du hitta en med en kundtjänst som passar dina behov.

Få rabatt om du tecknar mobilabonnemang med mobiltelefon

Har du planer på att köpa en ny mobiltelefon kan du göra det samtidigt som du tecknar mobilabonnemanget. Hos många operatörer får du nämligen rabatt på mobiltelefonen om du tecknar ett mobilabonnemang i Sverige samtidigt. Rabattens storlek varierar hos olika operatörer.

I samband med att du köper mobiltelefon tillsammans med mobilabonnemang binder du dig till operatören. Bindningstiden är antingen 12 eller 24 månader.

Ångerrätt om du tecknar mobilabonnemanget på nätet

Förutom att det är lättare att jämföra mobilabonnemang i Sverige över nätet får du även 14 dagars ångerrätt när du tecknar mobilabonnemanget på distans. Skulle du vilja lämna tillbaka ditt mobilabonnemang går det bra. Du betalar då bara för den del av tjänsten som du har använt.

Ett tips är att säga upp mobilabonnemanget skriftligt. Då är det enkelt att bevisa att du faktiskt har sagt upp abonnemanget vid en eventuell tvist.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget i Sverige?

Det beror på hur dina mobilvanor ser ut och vad du är ute efter. Det bästa mobilabonnemanget i Sverige för dig är alltid det billigaste som dessutom lever upp till dina krav.

Surfar du mycket kan ett mobilabonnemang med fri surf vara bäst för dig. Operatören Tre har ett mycket bra alternativ med fri surf, dessutom till ett lågt pris inom Sverige och Europa. Med Tres mobilabonnemang kan du även surfa i många länder utanför Europa.

Om du däremot inte surfar mycket kan ett mobilabonnemang med låg surfmängd vara bäst för dig. Comviq har många prisvärda mobilabonnemang med lite surf. Operatören erbjuder dessutom bra täckning i samma mobilnät som Tele2.

För barn och unga har Hallon och Vimla många bra alternativ. Det finns många surfnivåer att välja mellan och priset är lägre än hos många andra konkurrenter.

Teckna mobilabonnemang med eller utan bindningstid

När ska teckna ett mobilabonnemang måste du bestämma om du vill teckna ett med eller utan bindningstid.

Tecknar du ett mobilabonnemang utan bindningstid blir det lättare för dig att byta operatör eller surfmängd om du inte skulle vara nöjd. För att byta mobiloperatör behöver du oftast bara ta kontakt med operatören du vill byta till. De sköter sedan uppsägningen av ditt nuvarande mobilabonnemang.

Tecknar du ett mobilabonnemang med bindningstid kan du eventuellt få ett bättre pris inom bindningstiden. Men vill du byta mobilabonnemang med bindningstid innan tiden gått ut måste du först betala en slutfaktura med alla resterande månadsbetalningar.

Hitta rätt mobilabonnemang för företaget

Ett flertal operatörer erbjuder inte bara mobilabonnemang för privatpersoner, utan även mobilabonnemang för företag. Ofta rör det sig om Sveriges större operatörer, men även några mindre har företagsabonnemang.

Utbudet av företagsabonnemang är stort så det finns något som passar såväl stora som små bolag. Innan du skaffar ett företagsabonnemang bör du jämföra alternativen åt, precis som för privata mobilabonnemang. Du vill hitta ett mobilabonnemang som passar företagets verksamhet gällande samtal och sms, surfmängd och täckning.

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Vilket mobilabonnemang ska jag välja?

Vilket mobilabonnemang som är bäst för dig beror på många faktorer. Vi har sammanställt en bra guide som hjälper dig att hitta det bästa mobilabonnemanget utifrån ditt mobilanvändande. Kom ihåg att inte låsa dig vid en operatör, utan våga testa flera för att själv bilda dig en uppfattning.

Hur kan jag få ett rabatterat mobilabonnemang?

Är du student eller senior har de flesta operatörer extra bra erbjudanden. Är du inte det kan det vara värt att kolla in på sidan med jämna mellanrum, det kommer ständigt nya erbjudanden från olika operatörer. Ett av dessa kanske är precis det du letar efter.

Vad skiljer operatörerna åt?

Det som främst skiljer de billigaste opeartörerna från de dyrare är deras kundtjänst. De moderna och billigare operatörerna har vanligtvis ingen kundtjänst via telefon, utan i stället via chatt eller mejl. Svarstiden är också oftast sämre. Slutligen kan det även skilja sig i vilket nät operatörerna använder. Många billiga operatörer använder Tres nät, som kan ha lite sämre täckning i glesbygden.

Är det billigaste mobilabonnemanget alltid det bästa?

Nej, det billigaste mobilabonnemanget är inte alltid bäst. Däremot är det viktigt att se skillnaderna i operatörernas prissättning för att kunna göra ett informerat beslut. Om det exempelvis är värt att betala dubbelt så mycket för ett abonnemang med bättre kundtjänst för dig ska du självklart välja det alternativet.

Är det billigare att köpa abonnemang och mobil tillsammans?

Det är inte alltid billigare att köpa abonnemang och telefon samtidigt. Du får oftast en rabatt om köper mobil och abonnemang ihop, men rabatten är nästan alltid på mobilen. Har du inte behov av att byta telefon är det alltså väldigt onödigt, eftersom det bara är den som blir billigare.