Kollage med Telias logga och Christian LuigaChristian Luiga tar över som tillförordnad vd på Telia. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com och Pressbild/Telia

Operatörsnyheter

Telias avgående vd, Johan Dennelind, skulle lämna Telia i början av nästa år. Men så under onsdagen kom beskedet att han lämnar omgående. Fram tills dess att Telia har utsett en ny vd kliver Christian Luiga som tillförordnad vd. Luiga har lång erfarenhet från Telia och var senaste finanschef på företaget.

I början av augusti meddelade Telia att vd:n Johan Dennelind skulle lämna sin post på bolaget. Han skulle dock sitta kvar som vd till början av nästa år för att styrelsen skulle få en chans att hitta en ersättare. Därför blev nog många chockade när styrelsen, på onsdagen, meddelade att Dennelind lämnar Telia. I stället kliver bolagets finanschef, Christian Luiga, in som tillförordnad vd.

Varken Telia eller Johan Dennelind själv har angett orsaken till varför han väljer att lämna redan nu.

Johan Dennelind lämnar Telia efter nästan sex år som vd. Vad som väntar honom härnäst är fortfarande oklart.

Luiga har arbetet länge på Telia

Christian Luiga känner till Telia och verksamheten väl. Han har arbetat på företaget sedan 2009 och var då chef för Corporate Control. Den rollen lämnade han 2014 då han i stället blev CFO för Telia.

När Luiga nu lämnar sin roll som finanschef blir det Douglas Lubbe som ersätter honom.

Telia fortsätter sökandet efter en permanent vd

Telias sökande efter en permanent vd fortsätter. SvD har varit i kontakt med Christian Luiga som säger att processen att hitta en ny vd tar tid. Han säger även att det handlar om att hitta någon med kvalitet snarare än att det ska gå snabbt.

På frågan om han själv kan tänkas vara en kandidat för jobbet svarar han att det är mellan honom och Telias styrelse.

Så länge Christian Luiga har rollen som tillförordnad vd kommer han implementera den strategi som är fastslagen. Om det är möjligt vill han även få företagets förändringsprocess att gå snabbare.