Fingrar på ett tangentbordTelenor har råkat ut för ett intrång där 30 000 kunduppgifter läckt ut. Foto: Lifestyle discover/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Telenor har utsatts för ett intrång och omkring 30 000 kunduppgifter har läckt ut, rapporterar P4 Skaraborg. Intrånget kan ha skett så tidigt som i våras, och enligt den interna utredningen har uppgifterna använts för att locka kunder till en annan operatör. Händelsen är polisanmäld och Telenor har även varit i kontakt med Post- och Telestyrelsen, PTS.

Mobiloperatören Telenor har råkat ut för ett intrång där kunduppgifter som berör omkring 30 000 kunder har läckt ut. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Uppgifterna som har läckt ut handlar om abonnemangen. Det är till exempel namn, adress, mobilnummer, surfmängd och prisuppgifter.

Telenor har utträtt intrånget sedan mitten på augusti, men enligt mobiloperatören kan det ha skett redan i våras. Den interna utredningen pekar på att kunduppgifterna har använts till att locka över kunderna från Telenor till en annan operatör.

Telenor har kontaktat berörda kunder

Alla kunder som har berörts av läckan har kontaktats av Telenor och fått information om vad som har skett.

Telenors kommunikationschef, Mikko Viitala, säger till P4 Skaraborg att intrånget uppdagades samtidigt som operatören reagerade på ett stort antal sökningar i Telenors system. Händelsen är polisanmäld och Telenor har även varit i kontakt med Post- och Telestyrelsen, PTS, och berättat vad som har hänt.

Telenor avbryter samarbetssamtal med Axiata

Förutom att Telenors kunduppgifter har läckt har mobiloperatören även beslutat sig för att avbryta samarbetssamtalen med Malaysiska Axiata. Enligt tidigare uppgifter skulle det samägda bolaget ha verksamhet och infrastruktur i nio asiatiska länder. Däribland Thailand, Bangladesh, Malaysia, Indonesien och Pakistan.

Ett samägt bolag skulle haft omkring 300 miljoner kunder på den asiatiska marknaden.

I samband med att nyheten kom ut om att bolagen avbryter samarbetssamtalen föll Telenors aktie med mer än 5 procent.