Efter lanseringen i maj slår Tele2:s 5G-nät hastighetsrekord. Foto: greenbutterfly/ShutterstockEfter lanseringen i maj slår Tele2s 5G-nät hastighetsrekord. Foto: greenbutterfly/Shutterstock

Nyheter

Under maj månad lanserade Tele2 Sveriges första 5G-nät med hastigheter på över 1 Gbit/sekund. Nu har Tele2:s 5G-nät slagit hastighetsrekord med hastigheter som går över 1,5 Gbit/sekund. Tele2 har kunna lokalisera hastighetsrekordet till delar av centrala Stockholm. 

I pressmeddelandet publicerat på Tele2s hemsida beskriver man hur det nylanserade 5G-nätet redan har lyckats slå hastighetsrekord. Rekordhastigheten beräknas ligga över 1,5 Gbit/sekund och lokaliserades till Olof Palmes gata i centrala Stockholm. 

Tele2 lanserade det första allmänna 5G-nätet den 24 maj 2020 och är den svenska marknadens enda operatör som erbjuder kunderna riktiga 5G-hastigheter. 

Tele2 var först ut med nya generationens mobilnät 

År 2010 var Tele2 den operatör som var först ut med att lansera det då revolutionerande 4G-nätet som gav användarna möjlighet att surfa med hjälp av helt nya hastigheter. Men Tele2 stannade inte där – tio år senare på dagen den 24 maj 2020 lanserade de Sveriges första allmänna 5G-nät.

Sveriges första 5G-nät från Tele2 har utvecklats utifrån global 5G-standard, vilket har gjort det möjligt för kunder som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö att surfa med hastigheter som går snabbare än 1 Gbit/sekund. 

Björn Lindberg är nätexpert på Tele2 och menar att de känner en otrolig stolthet över det hastighetsrekord som det nya 5G-nätet redan hunnit slå. Men han är inte heller helt förvånad över resultatet. 

– Tele2 är den första och enda operatören som kan erbjuda riktiga 5G-hastigheter i Sverige, tack vare vår unika 80 MHz-bandbredd på C-bandet. Det innebär att våra kunder kan surfa i rekordsnabba hastigheter helt i linje med global standard, och till exempel ladda ner en timmes lång film på under 10 sekunder. Det är riktig 5G, säger Björn Lindberg i pressmeddelandet. 

400 procent snabbare uppladdningshastighet jämfört med konkurrenterna

Sajten Mobil genomförde en jämförelse av 5G-nät från de svenska operatörerna och klargjorde att Tele2 var den operatör med det överlägset snabbaste 5G-nätet. Bland annat presenterade Mobils jämförelse att 5G-nätet från Tele2 har en nedladdningshastighet som är 400 procent snabbare än övriga operatörers.