Kvinna surfar på mobiltelefonUnder sommaren har mobilsurfen ökat med 33 procent jämfört med samma period förra året. Foto: VanoVasaio/Shutterstock.com

Undersökningar

Mobilsurfandet har slagit rekord. Under sommaren surfade svenskarna 33 procent mer än förra sommaren. Det visar siffror från Tre. Det är streamingtjänster som är den stora anledningen till att mobilsurfandet har ökat så mycket. Dessutom har avskaffandet av roamingavgifterna lett till att fler surfar från utlandet.

Svenskarna surfar mer än någonsin tidigare och under årets sommar slogs surfrekord. I jämförelse med en vanlig vecka på våren ökade surfmängden med 30 procent, och i jämförelse med förra sommaren ökade surfandet med 33 procent.

Streamingtjänsterna bidrog till ökningen

Den stora anledningen till att surfen ökat så pass mycket är streamingtjänsterna. Det senaste året har användningen av streamingtjänster ökat med mer än 100 procent. Det populäraste tjänsten är Youtube, även om trafiken har minskat med 7,5 procent sedan sommaren 2018. Tvåa på listan är Netflix, som har ökat med över 90 procent. Störst ökning står dock HBO för med 179 procent.

En trend som Tre har lyckats utläsa är att fler användare ringer samtal via sina appar. Röstsamtalen i Whatsapp ökade med 161 procent jämfört med förra året. Ökningen i Facebooks motsvarighet var 86 procent.

Många surfar från utlandet

Sedan roamingavgifterna avskaffades inom EU och EES 2017 kan man konstatera att allt fler surfar på sina telefoner utomlands. Allra mest surfar svenskarna i Spanien, och då framför allt på Mallorca. Störst ökning utanför EU har skett i Turkiet. På ett år har surfandet ökat med 1 300 procent. Ett annat land där mobilsurfandet har ökat är Albanien, med omkring 500 procent på ett år.

Tre har även sett en kraftig ökning av mobilsurfande utanför EU och EES. Det beror mycket på tjänsten 3Världen som operatören lanserade tidigare i år. Ökningen utanför EU och EES har varit 700 procent på ett år.

Mobilsurfen ökade kraftigt på Böda Camping

Ser vi till mobilsurfandet i Sverige så är Böda Camping den stora vinnaren. Där har datatrafiken ökat med 2 000 procent i jämförelse med hur det ser ut en vanlig vårvecka. Samtidigt är det kanske inte helt förvånande, med tanke på antalet svenskar som tar sig till campingen varje sommar.