Huaweis logga på glasfasadVita husets teknikchef varnar för konsekvenserna som ett Huaweisamarbete kan leda till. Foto: J. Lekavicius/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

USA har länge varnat för Huawei. På konferensen Web Summit höll Vita husets teknikchef ett framförande där han varnade för konsekvenserna av ett Huawei-samarbete. Det skriver Computer Sweden.

Under hela året har flera olika länder och aktörer varnat för kinesiska Huawei och deras 5G-nät. Det finns nämligen misstankar om att näten används av Kinas regering för att spionera på andra länder. Misstankarna har fått flera länder att bojkotta Huawei helt och hållet.

Ett av länderna som har förbjudit Huawei är USA. Under en längre tid har amerikanarna även försökt få EU-länderna att följa i deras fotspår. De har dock inte varit särskilt lyckosamma. På konferensen Web Summit i Lissabon var det dags igen. Då försökte Vita husets teknikchef, Michael Kratsios, varna övriga deltagare om vilka konsekvenser ett Huawei-samarbete kan få.

Huawei samarbetar med Kinas säkerhetstjänster

På konferensen försökte Kratsios med alla möjliga medel för att få deltagarna att förstå att ett Huawei-samarbete inte är rätt väg att gå. Han sa bland annat att det finns en lag i Kina som tvingar alla bolag att samarbeta med deras säkerhets- och underrättelsetjänster.

Det verkar dock inte som att alla länder lyssnar på USA:s alarmerande uppgifter. Trots spionmisstankar har den Afrikanska unionen tecknat ett samarbetsavtal med Huawei.

Finns inga bevis som tyder på att anklagelserna stämmer

Trots att USA arbetar stenhårt för att få andra EU-länder att följa deras råd finns det ingenting som tyder på att Huawei ägnar sig åt spionage. I våras undersökte brittiska myndigheter bland annat Huaweis mobiltelefoner. De lyckades dock inte hitta några säkerhetsluckor.