Wifi-symbol över texten lte mot blå/svart bakgrund.Vimla har fortfarande inte lanserat funktionen VoLTE och kunderna börjar nu undra varför det dröjer. Foto: WHITE MARKERS/Shutterstock.com

Mobilnät

Sveriges operatörer har påbörjat nedläggningen av 3G-näten, och i ett senare skede även 2G-näten, för att kunna satsa fullt ut på nya nättekniker. Detta har ökat betydelsen av wifi-samtal och VoLTE (Voice over LTE), vilket nästan alla operatörer erbjuder i dagsläget. Vimla är den enda som bryter trenden och kunderna börjar nu att undra varför det dröjer. Det skriver Mobil.se.

Vimla, som går under Telenors mobilnät, sticker ut bland de andra operatörerna på marknaden då de ska använda en molnbaserad plattform som ska underlätta processen att utveckla nya tjänster. Övergången har dock inte gått så smidigt som planerat, och även om den nya plattformen nu ska vara up and running verkar den inte riktigt prestera på den nivå det var tänkt.

Till exempel är Vimla nu den enda (större) operatören som fortfarande inte erbjuder VoLTE eller wifi-samtal.

Viktigt när 3G- och 2G-näten snart försvinner

Med tanke på att Telenor är en av operatörerna som påbörjat nedläggningen av 3G-nätet är framför allt VoLTE-frågan mer aktuell än någonsin. Vimlas kunder undrar nu varför det dröjer och efterfrågar tydligare besked.

En prioriterad fråga, men oklart när funktionen lanseras

I Vimlas kundforum har irritationen varit påtaglig. Vimlas representanter menar på att VoLTE är en prioriterad fråga, men att det ännu inte finns något datum på när funktionen kommer att lanseras.

Vad VoLTE innebär? Kort förklarat innebär det att du kan ringa via 4G samtidigt som du använder mobilens internetuppkoppling till annat. Samtalstäckningen är dessutom bättre än i 3G.

De fyra största operatörerna lanserade VoLTE för flera år sedan

Moderbolaget Telenor lanserade VoLTE redan 2018, medan Telia, Tre och Tele2 var ännu tidigare på bollen och slog på funktionen under 2017.