5g-mast på kontorsbyggnad.Tre och Telia är bäst på 5G-täckning, enligt Opensignals senaste mätning av de svenska mobilnäten. Foto: LariBat/Shutterstock.com

Rapporter

I Opensignals rapport Mobile Network Experience Report June 2023 är det Tre som är den stora vinnaren. Operatören delar förstaplatsen med Telia när det gäller 5G-täckning, men är ensam guldmedaljör i kategorierna “Excellent Consistent Quality” och “Overall Availability”.

Tre har arbetat hårt med sitt 5G-nät under det senaste året, där man har byggt över 600 nya basstationer och uppgraderat över 1 000. Och det intensiva arbetet verkar ha gett god effekt.

I Opensignals senaste Mobile Network Experience Report tar Tre nämligen hem en delad förstaplats i kategorin 5G Availability, det vill säga 5G-täckning. Här mäter man den genomsnittliga andelen tid som användarna har aktiv 5G-uppkoppling, och för Tre landar denna siffra på mellan 9,1 och 11 procent av tiden. Telia ligger inom samma spann, och delar därför förstaplatsen med Tre.

Ohotad etta i kategorierna Excellent Consistent Quality och Overall Availability

När det gäller kategorierna Excellent Consistent Quality och Overall Availability är Tre dock ensam vinnare. Excellent Consistent Quality mäter hur ofta mobilanvändarnas uppkoppling är tillräckligt god för att möta vanliga appars krav, där man bland annat tittar på upp- och nedladdningshastighet och fördröjning. Enligt rapporten mötte 89,8 procent av testerna i Tres nät minirekommendationen för prestandagränserna, vilket är ungefär 2,1 procent mer än hos de andra operatörerna.

Tre vinner som sagt även Overall Availability där man mäter hur ofta operatörernas användare är uppkopplade mot 3G, 4G eller 5G. Tres kunder är uppkopplade mot något av nätverken drygt 95 procent av tiden.

Telia erbjuder Sveriges snabbaste upp- och nedladdningshastigheter

Telia är dock ohotad herre på täppan när det gäller Download Experience in Sweden med en hastighet på 66,9 Mbit/s, vilket är 5 Mbit/s mer än Tre, som placerar sig på en andraplats. Det är även Telia som vinner Upload Experience Award med en hastighet på 16,3 Mbit/s.

Telenor har snabbaste nedladdningshastigheten i 5G

Snabbast nedladdning i 5G står Telenor för, med en genomsnittlig hastighet på 420,7 Mbit/s. Tele2 kommer tvåa med 298,8 Mbit/s, och Tre och Telia kommer efter med mellan 217,7 och 222,3 Mbit/s.