Närbild på person som skriver sms på mobil.Nu kan man anmäla misstänkta bluff-sms till kortnumret 7726. Foto: redart14/Shutterstock.com

Säkerhet

De flesta operatörer har förvisso redan i dag särskilda nummer man kan ringa för att anmäla bedrägerier, men nu kommer det bli ännu enklare. Telekområdgivarna och Polisen har tillsammans med Sveriges fyra största operatörer nämligen fått fram ett gemensamt kortnummer dit man kan vidarebefordra misstänkta bluff-sms. Det rapporterar ComputerSweden.

Vi har tidigare rapporterat om att telefonbedrägerierna ökar i Sverige, och detta vill man nu försöka sätta stopp för. Tillsammans med landets fyra största operatörer, Telia, Telenor, Tele2 och Tre har Telekområdgivarna och Polisen nu fått ett gemensamt kortnummer på plats, vilket du kan använda för att rapportera misstänkta bluff-sms.

Syftet är att operatörerna ska få bättre koll på de bluff-sms som florerar för att snabbt kunna blockera dessa och hindra bedragare från att lyckas med sina försök att komma över personliga uppgifter.

Nummer som motsvarar ordet SPAM

Numret man kan använda är 7726, vilket motsvarar ordet SPAM på mobilens knappsats. Detta nummer används faktiskt världen över idag just i syfte att anmäla bluff-sms.

Viktigt att tänka på som mobilanvändare

Precis som Telekområdgivarna påpekar är det också viktigt att som mobilanvändare vara försiktig med sms man inte riktigt känner igen. Man ska till exempel aldrig klicka på länkar i okända sms, och får du meddelande om paket bör du tänka efter om du faktiskt har skickat efter ett sådant. 

Du kan också ringa företaget som står som användare för att dubbelkolla att de har skickat ett sms till dig eller gå in på företagets app för att kontrollera om du verkligen behöver ange de uppgifter som sms:et uppmanar dig att lämna ut.