Mobilskärm med eu-stjärnorna runt texten roaming free zoneNu har roaming-avtalet förlängts till 2032, vilket innebär att vi kan fortsätta använda mobilen som vanligt på resor till andra EU-länder. Foto: Virrage Images/Shutterstock.com

Regler och lagar

EU-avtalet ”Roam Like at Home” som infördes 2017 löper ut i juli nästa år, men nu har EU-parlamentet och ministerrådet tagit beslutet att förlänga avtalet ytterligare tio år. Det innebär alltså att vi kan fortsätta använda våra mobiler på resor till andra EU-länder utan extra kostnader, skriver Mobil.se.

Sedan 2017 har vi kunnat använda mobilen utan extra kostnader när vi besökt andra länder som ingår i EU/EES, tack vare avtalet ”Rome Like at Home” som tillåter mobilanvändare att betala samma taxa för samtal och sms som i hemlandet. Avtalet skulle ha löpt ut i juli nästa år, men nu har EU-parlamentet och ministerrådet klubbat igenom en förlängning på tio år till. Frågan kom upp redan i februari och röstades om i oktober.

Vill uppgradera roaming-upplevelsen

Thierry Breton, EU-kommissionär, ska ha sagt i ett uttalande att möjligheten att besöka andra EU-länder utan att behöva oroa sig för att mobilkostnaderna skenar i väg är en viktig del av EU:s så kallade inre marknad. Han menar att man nu inte bara har sett till att förlänga roaming-avtalet, utan även att man uppgraderar upplevelsen med förhöjd kvalitet, mer transparens och bättre tjänster.

Möjligheten till roaming i Storbritannien varierar beroende på operatör

När du semestrar inom EU, även om det kanske inte är så aktuellt just nu med tanke på rådande världsläge, kan du alltså använda din mobiltelefon nästan precis som hemma utan att behöva betala några extra avgifter. Det du ska tänka på är att Storbritannien, och även den brittiska kronkolonin Gibraltar, inte längre omfattas av EU-reglerna i och med brexit.

Men det är upp till varje operatör att välja hur de ställer sig i frågan om extra kostnader. Både Tre och Tele2 har valt att låta sina kunder fortsätta använda mobilen på samma sätt som i Sverige på resor till Storbritannien och Gibraltar, medan Telias och Telenors kunder får betala extra.