En telemast sedd nerifrån.Enligt Opensignals senaste mätning är Tres mobilnät Sveriges vassaste just nu. Foto: Tre Sverige

Undersökningar

Opensignal, tidigare Tutela, har ännu en gång undersökt kundernas upplevelser av de svenska mobilnäten, och även om det är mycket jämnt mellan de fyra största operatörerna är det faktiskt Tre som tar hem totalsegern. Det skriver Mobil.se.

Analysföretaget Opensignal brukar regelbundet mäta kundernas upplevelser av Sveriges mobilnät för att kunna kartlägga skillnaderna mellan dem. Den senaste mätningen, som gjordes mellan den 1 augusti och 29 oktober i år, visar att Tres nätsatsning verkligen har gett utdelning. Överlag är det rätt jämnt mellan de fyra största operatörerna, men det är ändå Tre som vinner på totalen.

Inget fullständigt nättest

Precis som Mobil.se påpekar är det dock viktigt att betona att detta inte är ett fullständigt test av prestanda, täckning och hastigheter. Opensignal samlar helt enkelt in data från användare och får uppgifter om prestanda via analysverktyg i vanliga appar. Testet visar en begränsad bedömning av yttäckning som mäts där användarna faktiskt befinner sig, och inte täckningsgrad av geografisk yta.

Opensignal kan genom insamlad data sedan bedöma kvaliteten gällande videostreaming, gaming, röst- och videosamtal, nedladdningshastigheter och hastigheten för att ladda upp filer. Men eftersom man mäter hastigheten hos faktiska användare kan ju resultatet variera, till exempel beroende på vilken slags mobil och abonnemang användaren har.

Jämnt mellan operatörerna

Enligt Opensignals test är det jämnt överlag mellan operatörerna. Tre vinner tio delade grensegrar och tar även hem två individuella segrar. Telia vinner elva delade grensegrar och en individuell, vilket innebär att Tre ändå blir totalsegrare.

Tre och Telia hamnar överst på prispallen när det gäller videokvalitet och nedladdningshastigheter, medan alla fyra får dela på segern i spel-grenen.

Delade vinster i flera av 5G-grenarna

Testet omfattar separata 5G-grenar, och i flera av dem delar operatörerna på förstaplatsen. Men när det gäller täckning och kvalitet är det Telia och Tre som visar framfötterna och drar ifrån både Tele2 och Telenor.