Telia-skylt på butiksfönster.Telia har Sveriges bästa mobilnät, konstaterar mätföretaget Nperf i en ny rapport. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Rapporter

Mätföretaget Nperf har undersökt prestandan i Sveriges mobilnät utifrån olika kategorier och kunnat konstatera att Telias fortfarande erbjuder landets bästa mobilupplevelse. Telia fick bäst resultat på samtliga områden och kammade dessutom hem högst totalpoäng. Det skriver Telekom idag.

Mellan den 1 juli 2021 och den 30 juni 2022 gjordes drygt 10 000 mätningar av de svenska mobilnäten, vilket mätföretaget Nperf nu har sammanställt i rapporten Barometer of  mobile Internet connections in Sweden. I rapporten konstaterar Nperf att det är Telia som går vinnande ur striden, med bäst resultat i respektive mätkategori och högst totalpoäng.

Ned- och uppladdningshastigheterna sticker ut

Rapporten baseras på mätningar av genomsnittlig ned- och uppladdningshastighet, svarstider, 5G-täckning och prestanda när det gäller streaming och webbsurf. Mätningarna utfördes av svenska användare av Nperfs app (tillgänglig både för iOS och Android).

Telia presterar som sagt bäst på alla områden, men sticker särskilt ut gällande ned- och uppladdningshastigheterna. I genomsnitt ligger nedladdningshastigheten på 120 Mbit/s och uppladdningshastigheten på 24,21 Mbit/s. Detta kan jämföras med de näst bästa resultaten som ligger på 92,91 (Tre) respektive 17,58 Mbit/s (Tele2).

Tele2 är Telias främsta utmanare

Enligt Nperf är det Tele2 som har varit Telias främsta utmanare under det senaste året. Mätningarna visade på genomgående goda resultat och Tele2 kammade även hem näst högst totalpoäng. 

Tre knappar in på Tele2

Tre kommer in på en tredjeplats, trots näst bäst resultat när det gäller både nedladdningshastigheter och surf på webben. Nperf menar dock att resultatet visar på att Tre verkligen är med i matchen och att de kan bli farliga för Tele2 framöver.

Inga imponerande resultat från Telenor

Telenor har enligt mätningarna en hel del att jobba på framöver. Det gäller samtliga områden förutom svarstiderna i nätet. Operatörens ned- och uppladdningshastigheter är betydligt lägre än hos konkurrenterna och totalpoängen hamnar även den en bra bit under Tres.