Hur hittar jag det bästa kontantkortet med surf?

För att hitta det bästa kontantkortet med surf för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna förutsättningar och önskemål. Det bästa kontantkortet med surf är helt enkelt det alternativ som matchar bäst med din telefon- och internetanvändning. 

Det viktigaste att jämföra när du ska skaffa kontantkort med surf är täckningen hos olika operatörerna. Du bör givetvis välja en operatör som har god täckning där du bor, annars kommer ditt surfande varken vara snabbt eller stabilt.

Tips! De flesta kontantkort har en giltighetstid på 30 dagar, men vissa har längre giltighetstid än så. Vill du ha längre giltighetstid är det något du bör ha i åtanke när du jämför olika kontantkort med surf.

När du har fått fram vilka kontantkort med surf som lever upp till dina krav är det dags att jämföra priserna. Börjar du med att jaga efter det billigaste alternativet riskerar du att göra ett köp som du blir missnöjd med på andra plan, men när du kollar priserna som ett sista steg blir ditt val ofta mer prisvärt.

Vad innebär kontantkort med surf?

Ett kontantkort med surf laddas enligt en prisplan som visar hur mycket surf du får och hur mycket du kan ringa och skicka sms. Det finns många olika prisplaner att välja mellan hos alla olika operatörer. Du bestämmer själv hur mycket surf du vill köpa till ditt kontantkort.

Prisplanerna till kontantkort är tidsbegränsade. Det innebär att mängden surf som du köper är giltig under en viss tid. Giltighetstiden är vanligtvis 30 dagar. I prisplanen kan du se hur lång giltighetstid ditt kontantkort har. 

Hur mycket surf ska jag ladda mitt kontantkort med?

Hur mycket surf du behöver ladda på ditt kontantkort beror på hur mycket du surfar på nätet. Surfen du väljer till ditt kontantkort ska inte vara för hög men inte heller för låg. Du vill att den ska motsvara ditt internetanvändande innan giltighetstiden går ut.

Är du inne och surfar dagligen och tycker om att ladda ned filer, se på videoklipp och streama filmer behöver du troligtvis en högre surfmängd. Antalet timmar du spenderar på nätet och hur du surfar påverkar din dataförbrukning. 

Exempel på hur mycket data som förbrukas för olika aktiviteter

  • När du tittar på klipp på Youtube i 720p förbrukas cirka 1 GB i timmen.
  • När du lyssnar på Spotify i mellanhög kvalitet förbrukar du cirka 115 MB i timmen.
  • När du använder Instagram förbrukar du cirka 720 MB i timmen.

På vår sida om hur mycket surf man behöver kan du få en indikation på hur mycket surf du ska ladda ditt kontantkort med.

Välj kontantkort med mycket surf om du surfar mycket

Surfar du flera timmar om dagen, laddar ned stora filer, streamar filmer och liknande kan du behöva fri surf. Det finns inget kontantkort som har obegränsad surf. Däremot finns det kontantkort med väldigt mycket surf, till exempel från Hallon och Comviq.

Tips! Det finns också kontantkort med bara surf som passar bra om du inte har något behov av samtal och sms.

De större surfmängderna passar även bra om du vill internetdela till familj och vänner. Då kan ni vara flera som surfar samtidigt.

Hur lång giltighetstid har kontantkort med surf?

De flesta kontantkort med surf har en giltighetstid på 30 dagar innan din prisplan försvinner. Vill du ha längre giltighetstid måste du jämföra operatörernas erbjudanden för att se om det finns något sådant för dig.

Det finns vissa operatörer som har en giltighetstid på ett halvår och till och med ett år. I tabellen ovan kan du jämföra giltighetstiden på kontantkort med surf.

Hur laddar jag mitt kontantkort med surf?

Du kan ladda ditt kontantkort med surf på flera olika sätt. Hur du laddar ditt kontantkort med surf kan skilja lite mellan olika operatörer. Det vanligaste är att du kan välja mellan att ladda ditt kontantkort med surf genom operatörens app eller på deras hemsida.

I tabellen här ovanför kan du välja prisplan utifrån dina behov. Du klickar bara på Läs mer och därefter skickas du vidare till operatörens hemsida. Men det krävs att du redan har ett kontantkort för att du ska kunna ladda ditt kontantkort med surf. 

Om du inte har ett kontantkort måste du först beställa ett simkort. Det gör du enklast direkt på operatörens hemsida. Det är helt kostnadsfritt att beställa ett simkort när du gör det online.

Täckningen måste vara bra där du använder kontantkortet

Mobiloperatörerna har olika bra täckning runt om i landet. Därför bör du alltid jämföra täckningen hos operatörerna innan du bestämmer dig för vilket kontantkort du vill ha. Är täckningen svag där du bor kan du inte surfa som du vill. I värsta fall kanske du inte kan använda telefonen över huvud taget.

På operatörernas hemsidor finns deras täckningskartor. Där kan du se hur bra täckningen är just där du bor.

Surmängden avgör priset på kontantkort med surf

När du ska köpa ett kontantkort med surf vill du hitta det som är billigast. Det gör du genom att jämföra dina alternativ. Vad som avgör priset är framför allt surfmängden du väljer till kontantkortet. Nästan alla kontantkort har fria samtal och sms, och det enda som skiljer kontantkorten från varandra är just surfmängden.

Ju lägre surfmängd du väljer, desto billigare blir kontantkortet.

Går det att surfa utomlands med kontantkort?

Med en del kontantkort kan du använda surfen utomlands, men det gäller absolut inte för alla. Det är upp till operatören själv att bestämma om det ska vara möjligt eller inte.

Operatörer som låter dig surfa utomlands får däremot inte ta ut extra avgifter inom EU och EES enligt EU:s regler om fri roaming. Det innebär att du kan använda kontantkort som fungerar utomlands på semestern till samma kostnad som i Sverige.

Vanliga frågor om kontantkort med surf

Går det att surfa utomlands med kontantkort?

Det går att surfa utomlands med vissa kontantkort. Det bästa sättet att ta reda på hur det fungerar med just ditt kontantkort är att kontakta din operatör.

Hur snabbt kan jag surfa med ett kontantkort?

Hur snabbt du kan surfa beror på din operatör. Standarden i dag är någonstans mellan 10–40 Mbit/s. Med 5G-nätet kan hastigheterna dock bli betydligt snabbare, men än så länge är det inte tillgängligt i stora delar av Sverige.

Finns det kontantkort med bara surf?

Ja, vissa kontantkort har bara surf. Ytterligare ett alternativ är att välja ett kontantkort med saldo, och sedan välja att använda hela saldot till att surfa.

Hur mycket surf kan jag få med ett kontantkort?

I dagsläget är den största surfmängden med ett kontantkort 100 GB. Vill du bara ha surf kan du dock kolla på ett mobilt bredband kontant, där du kan få upp till 200 GB i dagsläget.

Hur länge är ett kontantkort med surf giltigt?

De flesta kontantkort med surf är giltiga i 30 dagar. Vissa operatörer erbjuder en längre giltighetstid, vilket kan sträcka sig från ett halvår till ett år.