Två händer håller i en Huawei smart watch 3-serien. Där alla appar syns på klockan.Nu har även Huawei hakat på trenden med inbyggt e-sim i sina klockor. Klockor som har e-sim behöver ingen mobiltelefon utan fungerar som en helt fristående enhet. Du kan alltså ringa och ta emot samtal genom klockan. Foto: Press/Huawei.

Nyheter

Den som skaffar en ny smartwatch från Huawei kan lämna mobiltelefonen hemma. Tack vare att klockan har e-sim fungerar klockan som en helt fristående enhet med samma nummer som din mobil, berättar Mobil.se.

Simkortet är det chip som identifierar dig som kund hos operatören. Det är också där som ditt telefonnummer sitter. För att kunna ringa och ta emot samtal med mobilen måste du därför ha ett laddat simkort i telefonen.

Men på senare år har allt fler tillverkare lanserat möjlighet till e-sim. Då är chippet inbyggt i själva enheten så att du slipper det lilla plastkortet. I stället kan du ladda ett mobilabonnemang med stöd för e-sim direkt på din enhet. 

Klockor med e-sim behöver inte mobiltelefonen

Det här har möjliggjort för fler och mindre enheter att också kunna få simkortet inbyggt. Smartwatch är det främsta exemplet på en sådan enhet.

I vanliga fall behöver du koppla klockan till telefonen via Bluetooth för att kunna svara på samtal i klockan. Men om din smartwatch har e-sim kan du koppla den till ditt mobilabonnemang så att den fungerar helt oberoende av telefonen.

Däremot behöver du ha ett mobilabonnemang hos en operatör för att kunna skaffa deras abonnemang för smartwatch. Det brukar nämligen vara ett tillägg till det befintliga abonnemanget.

Huawei ger sig in på smartwatch-marknaden

Apple och Samsung har redan släppt flera serier av klockor med stöd för e-sim. Nu är det även tillverkaren Huaweis tur att göra detsamma.

Huawei Watch 3 och Huawei Watch 3 Pro har precis släppts på marknaden i Sverige. Eftersom de har e-sim kan klockorna kopplas direkt till samma telefonnummer som din mobiltelefon. Sedan kan du svara i telefon direkt i klockan, utan att behöva koppla upp den till mobilen.

Enligt Mobil.se är det Telenor och Telia som i dagsläget stödjer e-sim i Watch 3 och Watch 3 Pro från Huawei.