Mobilabonnemang för familjen

Så hittar du det bästa familjeabonnemanget

För att du och resten av familjen ska bli nöjda med ert familjeabonnemang måste du välja ett som passar er. Du hittar det rätta mobilabonnemanget genom att jämföra alternativen. När du jämför familjeabonnemang är det flera saker du måste tänka på.

  • Ta reda på om du kan ansluta hela familjen. Operatörerna har olika begränsningar för hur många som kan samlas i ett och samma abonnemang. Är ni en stor familj behöver ni därför börja med att ta reda på om hela familjen kan samlas i samma mobilabonnemang.
  • Välj en surfmängd som passar er. Surfmängden ska motsvara er månatliga dataförbrukning. Hos vissa operatörer får alla familjemedlemmar dela på mobilabonnemangets surfmängd, medan ni hos andra tilldelas varsin surfmängd. Om ert surfande skiljer sig åt är det bättre att dela på surfen och fördela ut den på familjemedlemmarna. Om ni surfar ungefär lika mycket kan det vara bättre att välja ett mobilabonnemang där ni får varsin datamängd.
  • Täckningen ska vara bra där ni bor. Mobiloperatörerna har olika bra täckning runt om i landet. Därför måste du se till att välja ett familjeabonnemang hos en operatör med bra täckning där ni bor och tillbringar mycket tid. Du kan titta på operatörernas täckningskartor för att få en uppfattning om hur bra täckningen är där ni bor. Täckningskartorna finns på operatörernas hemsidor.
  • Jämför priserna för att hitta det billigaste. I slutet av din jämförelse är det viktigt att titta på priserna. Genom att göra en prisjämförelse kan du vara säker på att ert familjeabonnemang är det billigaste på marknaden. Tänk dock på att bara jämföra priserna på familjeabonnemang som lever upp till era förväntningar.

Vilket familjeabonnemang är bäst?

Vilket familjeabonnemang som är bäst beror på vad ni är ute efter. Är ni sex personer i familjen passar exempelvis Telenors familjeabonnemang bättre än Telias. Det beror på att du hos Telia bara kan samla fem familjemedlemmar medan du hos Telenor kan samla åtta.

Om ni samtidigt surfar mycket på sociala medier kanske ett familjeabonnemang hos Telia kan vara bättre än ett familjeabonnemang hos någon annan operatör. Hos Telia får ni nämligen fri surf på sociala medier. Det förutsätter bara att ni har någon datamängd kvar på mobilabonnemanget.

För att ni ska hitta det bästa familjeabonnemanget är det viktigt att ni alltid ser till er situation och väljer det som passar er familj bäst.

Vilka krav finns för att få teckna ett familjeabonnemang?

Den som står som huvudägare på familjeabonnemanget måste uppfylla kraven som operatören har för ett vanligt mobilabonnemang.

Vanliga krav för mobilabonnemang

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.

I samband med att du tecknar ett familjeabonnemang gör operatören en kreditupplysning på dig. Klarar du inte den får du inte teckna familjeabonnemanget.

Tänk på! Du som står som huvudägare till familjeabonnemanget ansvarar för att fakturan betalas i tid.

Surfen i ett familjeabonnemang fördelas olika mellan olika operatörer

Hur surfen fördelas i ett familjeabonnemang varierar mellan olika operatörer. Hos Tele2 till exempel får varje användare sin egen surfmängd. Om du som huvudägare till familjeabonnemanget väljer en surfmängd på 20 GB surf får alla övriga användare lika mycket surf.

Hos Telia och Telenor får användarna i stället dela på surfmängden som ingår i mobilabonnemanget. Du som huvudägare kan själv fördela ut surfen och ge mer surf till en av familjemedlemmarna om han eller hon surfar väldigt mycket. Om du tecknar ett familjeabonnemang med obegränsad surf får alla familjemedlemmarna tillgång till det.

Tips! Du kan fördela surfen mellan familjemedlemmarna via operatörens app eller på Mina sidor.

Vilka erbjuder familjeabonnemang?

I dag är det bara tre operatörer som har mobilabonnemang för familjer. Det är Tele2, Telenor och Telia.

Telias familjeabonnemang

Telias familjeabonnemang består av ett vanligt mobilabonnemang som du kopplar familjemedlemmarna till. Det finns fyra olika surfnivåer att välja mellan, och alla mobilabonnemangen kommer med fria samtal och sms.

Kostnaden för familjeabonnemanget består av kostnaden för det ordinarie mobilabonnemanget, plus en extra kostnad för varje familjemedlem du vill ansluta. Totalt kan fem familjemedlemmar samlas i samma mobilabonnemang.

En fördel med Telias familjeabonnemang är att du kan få rabatt på abonnemanget om du har bredband hos operatören. Dessutom får alla huvudägare under 28 år ta del av Telias ungdomsrabatt, vilket gör totalkostnaden ännu lägre.

Telenors familjeabonnemang

Du skaffar Telenors familjeabonnemang genom att teckna ett vanligt mobilabonnemang och sedan lägga till dina familjemedlemmar. Telenor har sex surfnivåer att välja mellan och hela åtta personer kan ansluta sig till familjeabonnemanget. Telenors familjeabonnemang passar därför mycket bra till den stora familjen.

Precis som med Telias familjeabonnemang är det du som huvudägare som fördelar surfen mellan användarna.

I grunden är familjeabonnemanget ganska prisvärt. Kostnaden för att ansluta familjemedlemmar är högre än hos Telia men lägre än hos Tele2. En fördel med Telenors familjeabonnemang är att hela familjen ringer gratis till varandra över hela världen.

Tänk på! Ni ringer bara gratis till varandra på resor i max 30 dagar.

Har du små barn kan du även skaffa den kostnadsfria tjänsten Föräldrakoll. Då kan du spärra ditt barns mobilabonnemang för betalsamtal och utlandssamtal. Dessutom kan du göra så att det inte går att söka efter ditt telefonnummer på nätet.

Tele2:s familjeabonnemang

Precis som med de övriga abonnemangen börjar du med att teckna ett vanligt mobilabonnemang. Sedan kan du ansluta familjemedlemmarna.

Tele2 har fem surfnivåer, vilket är mittemellan Telia och Telenor. Oavsett surfnivå ingår det alltid fria samtal och sms. Tio personer kan dela på Tele2:s familjeabonnemang.

Det som skiljer Tele2:s familjeabonnemang åt från andra operatörer är att alla familjemedlemmar får sin egen surfmängd. Du som huvudägare av familjeabonnemanget behöver inte fördela surfen.

Tänk på! Alla familjemedlemmar får lika mycket surf. Den surfmängd du väljer till ditt mobilabonnemang kommer övriga familjemedlemmar också att få.

Tele2:s familjeabonnemang passar bäst för en familj där alla surfar ungefär lika mycket. Om surfmängden är väldigt olika kan det däremot vara bättre med ett familjeabonnemang där ni kan fördela surfen själva.

Priset för familjeabonnemanget är något lägre än hos både Telia och Telenor. Det får ses som väldigt bra med tanke på att varje användare dessutom får sin egen surfmängd.

Det är inte alltid billigare att teckna familjeabonnemang i stället för separata mobilabonnemang

Familjeabonnemang behöver inte alltid vara billigare än att teckna flera enskilda mobilabonnemang. Det beror på hur många det är som ska ha ett mobilabonnemang, hur ert behov ser ut och vilken operatör du tecknar mobilabonnemanget hos. Hos många lågprisoperatörer kan du hitta billigare mobilabonnemang än hos Telia, Telenor och Tele2.

Jämför totalkostnaden för flera separata mobilabonnemang med ett familjeabonnemang för att ta reda på vilken lösning som blir billigast för er.

Exempel: Familjen Eriksson består av två vuxna och ett barn. Tillsammans använder de 30 GB data per månad. De vill nu veta om det är billigare att teckna ett familjeabonnemang eller tre enskilda mobilabonnemang.

Familjeabonnemang från Telenor med 30 GB data.
Månadskostnaden för mobilabonnemanget är 379 kronor. Utöver det tillkommer 169 kronor per extra användare.
379 kr + 169 kr + 169 kr = 717 kronor.

Comviqs mobilabonnemang med 10 GB data.
Månadskostnaden för mobilabonnemanget är 195 kronor.
195 kr X 3 personer = 585 kronor i månaden.

I familjen Erikssons fall lönar det sig mer att köpa tre separata mobilabonnemang hos Comviq än ett familjeabonnemang hos Telenor.