Kvinna håller upp mobil, med snötäckt skog i bakgrunden.För sjätte gången tar Telia hem segern i Umlauts oberoende tester av Sveriges fyra största mobilnät. Foto: Telia Sverige

Utmärkelser

Ännu en gång har mätföretaget Umlaut testat de fyra största mobilnäten i Sverige, och ännu en gång är det Telia som tar hem segern i samtliga mätkategorier. Operatören kammar hem 941 poäng av 1 000 möjliga, vilket är hela 81 poäng mer än närmsta konkurrent.

Det oberoende mätföretaget Umlaut har sammanställt resultatet från sitt årliga test av kvaliteten och kundupplevelsen i Sveriges fyra största mobilnät. För sjätte gången i ordningen är det Telia som kammar hem vinsten. 

Telia får 941 poäng av 1 000 möjliga, och det är faktiskt hela 81 poäng mer än Tele2 som landar på en andraplats.

Bedömer mobilnätupplevelsen i helhet

Umlauts tester sker under en längre tid i både storstadsområden, mindre städer och vägnät. Anders Olsson, vd för Telia Sverige, beskriver mätningarna som omfattande och detaljerade då de ger en helhetsbild av mobilnätupplevelsen i olika slags geografier.

Han menar att både privatpersoner och företag är mer eller mindre beroende av en stabil mobiluppkoppling i dag, och tillägger att Telia är oerhört glada över att de ännu en gång har fått ett kvitto på att de levererar landets vassaste mobilnät.

Telia vinner i alla mätkategorier

Umlaut mäter nätens prestanda inom tre olika kategorier: tal, data och crowd. Inom tal utvärderar man exempelvis samtalskvalitet, uppringning och lyckade uppkopplingar, och inom data mäter man bland annat upp- och nedladdning av filer, surf och streaming på webbsidor och YouTube. Inom crowd (crowdsourcing) sker tester via mobila appar under en mätperiod på 24 veckor.

Telia tar hem segern i samtliga mätkategorier. Inom tal plockar Telia 261 poäng av 270 möjliga, inom data 441 poäng av 480 möjliga och inom crowd 239 poäng av 250 möjliga.