bil med resväskorEnligt Telia Crowd Insights är svenskarnas resande snart tillbaka på samma nivåer som i början av februari. Foto: HTeam/Shutterstock.com

Rapporter

Telia Crowd Insights senaste analys av hur svenskarna rör sig i samhället visar att resandet fortsätter att öka. Under sista veckan i maj ökade resorna i snitt med cirka 13 procent, vilket innebär att resandet snart är uppe på samma nivåer som i början av februari.

Tjänsten Telia Crowd Insights samlar in och analyserar anonym mobil nätverksdata för att sedan visa siffror på hur svenskarna rör sig inom den egna staden såväl som mellan kommungränserna. Under den rådande coronapandemin har tjänsten varit ett värdefullt verktyg för Folkhälsomyndigheten, som använt statistik och exakta datapunkter för att försöka bromsa virusets spridning.

I början av maj kunde Telia registrera en ökning av svenskarnas resande igen, efter flera veckor av isolering och social distans. Enligt Telia Crowd Insights senaste analys har antalet resor fortsatt att öka i Sverige, och är snart uppe på samma nivåer som innan coronavirusets utbrott.

De första sommardagarna lockade till resor

Mellan den 24 och 31 maj ökade resandet i genomsnitt med 13 procent jämfört med föregående vecka. Det betyder att antalet resor nu bara är cirka 6 procent färre än i februari. Enligt Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia, var det ett bra tag sedan man såg en lika stor förändring i statistiken.

– Flest resor gjordes under helgen och det sammanföll med de första riktiga sommardagarna; man kanske åkte på utflykt eller tog sig till sommarstugan. Samtidigt har en del arbetsplatser börjat öppna igen och det kan säkert ha bidragit till ökningen, säger han i ett pressmeddelande.

Störst ökning i Västerbotten och Norrbotten

Den största ökningen registrerades i Västerbotten och Norrbotten med 26 procent, som följs av Västernorrland, Västra Götaland och Jönköping med 14 procent. I Värmland, Blekinge och Södermanland låg ökningen på under 5 procent. Gotland är länet som bryter trenden med 5 procent färre resor jämfört med veckan innan.