Kollage med EU:s flagga och Telias loggaTelia har fått EU-kommissionens godkännande att fullfölja förvärvet av Bonnier Broadcasting. Foto: artjazz och Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

I dagarna fick Telia EU-kommissionens godkännande om att fullfölja förvärvet av Bonnier Broadcasting. Affären kan bli klar redan den 2 december, skriver Computer Sweden. Prislappen på 9,2 miljarder kronor kan dock stiga eftersom Bonnier Broadcasting har haft en bra period bakom sig.

Förra sommaren meddelade Telia att de hade lagt ett bud på Bonnier Broadcasting, som bland annat innehåller Cmore, TV4 och MTV. Budet var på 9,2 miljarder kronor, och genom ett förvärv skulle Telia bredda sitt produktutbud.

Efter lång väntan har EU-kommissionen nu gett affären grönt ljus och Telia kan fullfölja förvärvet. Affären väntas bli klar den 2 december.

Telia blir pionjärer i Norden

Telias Christian Luiga, som är tillförordnad vd fram tills Allison Kirkby tar över nästa år, menar att förvärvet är en milstolpe för Telia. I och med förvärvet anser han att Telia blir en pionjär i Norden eftersom Telia nu kan erbjuda helhetslösningar för sina kunder.

I ett pressmeddelande meddelar Telia också att det är Bonnier Broadcastings nuvarande vd, Casten Almqvist, som även kommer vara ansvarig för det nya affärsområdet.

Priset kan bli dyrare

Prislappen på 9,2 miljarder kronor kan stiga. Förutom de 9,2 miljarder kronorna finns en tilläggsköpeskilling på 1 miljard kronor. Casten Almqvist tror i alla fall att Telia kommer att få betala delar av den, med tanke på att Bonnier Broadcasting har haft en fin period bakom sig.

TV4 är exempelvis ett av Europas mest lönsamma tv-bolag i dagsläget.

Telenor är kritiska till förvärvet

Alla är inte lika glada över Telias förvärv av Bonnier Broadcasting. Telenor menar att förvärvet kan leda till inlåsningseffekter där valfriheten begränsas, utbudet uteblir och priserna höjs. Leif Björklund på Telenor är besviken över att EU har förbisett operatörens invändningar. Det skriver Dagens Media.

Förutom Telenor har flera andra instanser även varit kritiska till Telias förvärv av Bonnier Broadcasting.