Kvinna använder Android-telefonAntalet mobilanvändare som blivit utsatta för hackerattacker har nästan fördubblats det senaste året. Foto: ymgerman/Shutterstock.com

Granskningar

Billigare kontantkort och abonnemang i kombination med mer utvecklade telefoner har bidragit till att 6 miljarder människor har mobiltelefoner världen över. Den ökade användningen har även lett till fler hackarattacker mot mobilanvändare. Bara det senaste året har antalet attacker nästan fördubblats, det skriver Bleeping Computer.

Telefonen kan idag användas till det mesta och med tanke på att abonnemangen och kontantkorten blir billigare ökar även användarantalet. Idag har människor i alla åldrar en telefon som passar dem och uppskattningsvis har 6 av jordens 7 miljarder människor en mobiltelefon. Den utveckling som har skett och det faktum att allt fler telefoner används har gjort oss mer sårbara.

På bara ett år har hackerattacker mot mobilanvändare ökat från 66 miljoner till 116 miljoner på bara ett år. Det är nästan en fördubbling. Statistiken kommer från Kaspersky Lab som Bleeping Computer fått ta del av.

Android-användare är mest utsatta

De mobilanvändare som är mest utsatta för attackerna är de som använder sig av Android-telefoner. Det kanske inte är helt förvånande heller med tanke på hur många mobiltillverkare som använder sig av operativsystemet.

Android har haft flera problem med skadlig kod, det beror bland annat på den öppna arkitekturen som finns.

De flesta attackerna sker med trojaner

Det allra vanligaste verktyget och tekniken som används för att hacka mobilanvändare är med hjälp av trojaner. Bland annat är banktrojaner vanliga i stora delar av världen. I Sverige är vi dock ganska förskonade från det och mycket beror på den utbredda användningen av e-legitimationer.

Andra vanliga sätt för hackare att ta över en användares telefon är vi risk tools vilket är appar som ställer till skada för användaren. Även adware-appar är vanligt förekommande, det är falska eller skadliga reklam-appar som hackarna vill att användarna ska klicka på.